Gemeente Hilversum

Groter alcoholvrij gebied

7 april 2008
Verstoring van de openbare orde door drankgebruik vraagt om een preventieve benadering. Om die reden willen burgemeester en wethouders het alcoholvrije gebied (= het centrum en een aantal 'pleisterplaatsen') uitbreiden.

Directe aanleiding voor de uitbreiding is de (toegenomen) overlast in de Havenstraat (tot en met de Haven), de Vaartweg (tot en met de parkeerplaats Spelevaart), de Kolenstraat en in een aantal locaties buiten het centrumgebied.
Hinderlijk drankgebruik op de Havenstraat was voor de werkgroep Veilig Uitgaan afgelopen jaar al aanleiding om aandacht te vragen voor gebiedsuitbreiding.

Volgens de politie Gooi en Vechtstreek bezorgt het verschijnsel hinderlijk drankgebruik overigens op nog vier andere pleisterplaatsen in Hilversum overlast. Het betreft de locaties Kerkelandenvijver (gelegen tussen Lutherhof en Kerkelandenlaan), de speelplaats aan de Galvanistraat, het schoolplein van de Paulusschool en het gebied in de directe nabijheid van jongerencentrum de Keet en Augustinusschool (gelegen aan de Kloosterlaan).

In 1995 en 2006 wees het college achtereenvolgens het centrumgebied en een aantal 'pleisterplaatsen' aan als locaties waar hinderlijk drankgebruik overlast veroorzaakt, dan wel dreigt te veroorzaken. Periodiek bespreekt de gemeente deze overlast, onder meer met de politie. Eind 2007 bleek uit een rapportage van de politie dat het alcoholverbod niet alleen de voorlichting en handhaving ten goede komt, maar ook preventief werkt: het aantal meldingen bleek ten opzichte van 2006 te zijn afgenomen.