Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geachte Voorzitter,
Zoals toegezegd in het Algemeen Overleg van 12 maart jl. over de Landbouw- en Visserijraad zend ik u hierbij het voorlopige rapport over de toekomst van de Europese schapenen geitensector, dat in opdracht van het Europees Parlement is opgesteld door het adviesbureau Ernst & Young. Het rapport is alleen beschikbaar in de Franse taal, met een samenvatting in het Engels. Uit dit rapport blijkt dat de schapen- en geitensector momenteel een moeilijke tijd doormaakt en dat de economisch perspectieven voor de toekomst ook niet erg gunstig zijn. Het onderzoek heeft zich gericht op de belangrijkste producenten in de EU, waaronder Spanje, het VK, Italië, Griekenland, Roemenië, Frankrijk en Ierland. Op basis van dit rapport zal het Europees Parlement naar verwachting aanbevelingen doen aan de Europese Commissie en de Raad.
Naar verwachting zal de Europese Commissie deze aanbevelingen meenemen in haar wetgevingsvoorstellen voor de "health check" van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, die op 20 mei a.s. worden verwacht. In dat kader zal ook worden gesproken over de ooipremie, die sommige lidstaten nu nog gedeeltelijk gekoppeld hebben aan de productie. Zoals bekend, is de steun aan de schapen- en geitensector in Nederland volledig ontkoppeld van de productie. Voor Nederland zullen eventuele nieuwe commissievoorstellen op dit terrein daarom weinig betekenis hebben.
Zodra de commissie in het kader van de "health check" concrete voorstellen doet, zal ik daar vanzelfsprekend een standpunt over innemen ten behoeve van een nadere gedachtewisseling met uw Kamer.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg