Gemeente Beek


Bijstandsgerechtigden Beek aan de slag

Duurzaam werk vereist intensieve begeleiding

Beek - In een periode waarin grote krapte op de arbeidsmarkt is, is het heel wat eenvoudiger om langdurig werklozen te reïntegreren dan pakweg twee of drie jaar geleden. "Het probleem is veel meer gelegen in het feit hoe deze groep wordt voorbereid op een werkplek en in staat is deze te behouden." Dat zegt Henk Smeets, directeur van het Beekse reïntegratiebureau HP Groep. Het bureau heeft in één jaar tijd meer dan 65 procent van een groep langdurig werklozen aan werk geholpen. "We zijn op 1 april vorig jaar begonnen met de begeleiding naar werk van een groep van 40 bijstandsgerechtigden van de gemeenten Beek en Stein. Het overgrote deel van deze groep moest weer leren wat is het om te werken. We hebben ervoor gekozen om deze mensen in dienst te nemen en ze een jaar lang vrijwel dagelijks te coachen en te trainen." Voordat ze aan een échte baan konden beginnen, liepen ze bij meerdere regionale werkgevers stage.

"Tijdens de werkstages wordt pas echt duidelijk of ze rijp zijn voor duurzame arbeid," aldus Henk Smeets. "Pas dan leren ze wat het is om verantwoordelijkheid te dragen, discipline op te brengen, om te gaan met collega's en andere werknemersvaardigheden. Treed dan geen uitval op, weet je dat een kandidaat in staat is om een baan voor langere tijd te aanvaarden."

Smeets erkent dat de start van dergelijke begeleidingstrajecten gepaard gaat met vallen en opstaan. "We begeleiden werklozen die al meer dan tien jaar uit het arbeidsproces zijn. Oorzaken kunnen zijn fysieke of psychische klachten, een forse taalachterstand, weinig scholing, het feit dat een alleenstaande moeder voor haar kinderen moet zorgen etc." Voordat langdurig werklozen worden begeleid door de HP Groep, brengt het bureau aan de hand van psychologisch onderzoek eerst het perspectief op arbeid in kaart. Aan de hand daarvan wordt een reïntegratieplan opgesteld.

Henk Smeets is ervan overtuigd dat langdurig werklozen alleen zijn gebaat bij heel intensieve begeleiding. "Er zijn op dit moment genoeg banen te vinden, maar wij leren de kandidaten wat hen in de praktijk te wachten staat. Alleen dan heb je kans op succescolle reïntegratie."