NIVRA-Nyenrode leerstoel Accountancy Marcel Pheijffer

08/04/2008 15:07

Nyenrode Business Universiteit

Breukelen, 8 april 2008 - Nyenrode Business Universiteit heeft prof. dr. mr. Marcel Pheijffer RA benoemd op de nieuwe NIVRA-Nyenrode leerstoel Accountancy. Binnen deze leerstoel zal Pheijffer zich richten op de volle breedte van de accountancy, waarbij een sterk accent wordt gelegd op onderwerpen die maatschappelijk gezien een grote relevantie hebben en bepalend zijn voor de waardering en erkenning van het accountantsberoep. Het betreft onderwerpen zoals: regelgeving, ethiek & integriteit, fraude en corporate governance.

De nieuwe leerstoel is ondergebracht bij de NIVRA-Nyenrode School of Accountancy & Controlling, waar Pheijffer reeds werkzaam is als hoogleraar Forensische Accountancy en waar hij tot voor kort leiding aan gaf. Met de instelling van deze leerstoel bedt Nyenrode de relevante maatschappelijke thema's in in haar onderzoeks- en onderwijsactiviteiten op het gebied van accountancy.

Rector Magnificus Bert de Groot: "Met de instelling van deze nieuwe leerstoel richt Nyenrode de blik nog sterker op de toekomst: hoe ontwikkelt het accountancy vak zich en welke eisen stelt de samenleving aan de accountant van morgen? Tegelijkertijd symboliseert de leerstoel de nauwe band van Nyenrode met de beroepsvereniging het Koninklijke NIVRA. Pheijffer is zonder twijfel de aangewezen persoon om deze leerstoel te bezetten."

Als marktleider op het gebied van accountancyonderwijs hecht Nyenrode veel belang aan het onderhouden van de relatie met het Koninklijk NIVRA, de beroepsorganisatie van accountants en bovendien één van de oprichters van de School of Accountancy & Controlling. De nieuwe leerstoel houdt de naam NIVRA-Nyenrode in ere en zal een actieve bijdrage leveren aan het onderhouden, uitbouwen en verstevigen van het vakgebied accountancy in den brede.

Over Marcel Pheijffer
Marcel Pheijffer (1967) is naast zijn aanstelling aan Nyenrode tevens werkzaam als hoogleraar Forensische Accountancy aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij sinds 1 januari 2006 lid van de International Auditing & Assurance Standards Board (IAASB) van de International Federation of Accountants (IFAC).

Pheijffer genoot zijn basisopleiding binnen de Belastingdienst en was tussen 1991 en 2003 werkzaam bij de FIOD in Haarlem. Daar was hij betrokken bij een aantal grootschalige onderzoeken op het terrein van de georganiseerde criminaliteit en organisatiecriminaliteit. In 2002 was hij inhoudelijk secretaris van de Parlementaire Enqu(ee)tecommissie Bouwnijverheid. Pheijffer studeerde Accountancy aan NIVRA-Nyenrode en Criminal Law aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 2000 op het proefschrift 'De forensisch accountant: het recht meester'. Verder schreef hij vele artikelen en boeken op terreinen zoals: forensische accountancy, financieel rechercheren, fraudebestrijding, integriteit en witwassen.

Over NIVRA-Nyenrode School of Accountancy & Controlling
De NIVRA-Nyenrode School of Accountancy & Controlling is het universitaire opleidingsinstituut waarin de krachten van het Koninklijk NIVRA en de Nyenrode Business Universiteit zijn gebundeld. NIVRA-Nyenrode is gespecialiseerd in deeltijdopleidingen op het gebied van accountancy en controlling en kent een lange opleidingsgeschiedenis, waarbij een hechte band met het bedrijfsleven en een rechtstreekse koppeling tussen theorie en praktijk centraal staan.