Provincie Gelderland


Arnhem, 8 april 2008

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 8 APRIL 2008

GELDERLAND ALGEMEEN
Generaal pardonners sneller aan het werk (B1) De provincie Gelderland steunt het initiatief van Vluchtelingenwerk Midden Gelderland om ca. 3000 zogenaamde generaal pardonners snel aan een baan te helpen. Vluchtelingenwerk en het Centrum Werk en Inkomen (CWI) in Wageningen hebben een methode ontwikkeld om deze groep sneller aan het werk te krijgen. Met de bijdrage van de provincie kan kennis over deze succesvolle pilot in Wageningen gedeeld worden met andere Gelderse gemeenten. De provincie draagt 15.000 euro bij aan de kosten voor voorlichtingsbijeenkomsten. (zie ook apart persbericht)

Nieuw arbeidsmarktbeleid (B1)
De provincie wil dat alle werkzoekenden en werknemers hun talenten kunnen inzetten en ontwikkelen op de arbeidsmarkt. De vraag naar arbeidskrachten van werkgevers staat daarbij centraal. Speciale aandacht gaat uit naar jongeren die ongediplomeerd het onderwijs hebben verlaten, mensen met een beperking en migranten in relatie tot de arbeidsmarkt. De provincie wil als werkgever ook een voorbeeldfunctie als het gaat om meer stageplekken voor (v)mboleerlingen. De provincie heeft op dit moment 1 miljoen euro voor opleiding- en arbeidsmarktbeleid beschikbaar. Voor de periode 2008 -2011 willen GS provinciale Staten vragen 4 miljoen euro beschikbaar te stellen. (zie ook apart persbericht)

PROVINCIE OVERTUIGD VAN BIJDRAGE VOOR MILIEU Startsein voor vorkheftrucks op waterstof Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben vandaag besloten om ruim 132.000 euro subsidie te geven aan Nedstack Fuel Cell Technology B.V. in Arnhem voor de ontwikkeling van een brandstofcel voor Vorkheftrucks op Waterstof.

Provincie versterkt toezicht en handhaving op milieuwetten (C5) Gedeputeerde Staten van Gelderland stelden vandaag het Handhavingsprogramma (HUP) vast. Hierin staat hoe de provincie toeziet op de handhaving van de Wet Milieubeheer en de Wet bodembescherming.

Toezicht en handhaving moet sneller en beter Betere, snellere en zoveel mogelijk door één toezichthouder is de doelstelling voor 2008. Door de invoering van de nieuwe omgevingswet (WABO) ontstaat dit deels al, maar ook na de invoering blijft de praktijk dat alle overheden een rol spelen in toezicht en handhaving. Goede onderlinge afstemming blijft daarom een voorwaarde. Bedrijven en inwoners moeten niet merken of er last van hebben dat verschillende overheden betrokken zijn bij toezicht en handhaving maar het gevoel krijgen dat ze met één overheid te maken hebben. Daar werkt de provincie al langer aan door bijvoorbeeld één telefoonnummer waar iedereen terecht kan voor informatie en klachten over milieu: 026-359.99.99

Overheden en bedrijven investeren 133 miljoen in verkeer en landbouw (C6) Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen vandaag het Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit vast. Hierin staan afspraken tussen Rijk, gemeenten, regio's en de provincie Gelderland over maatregelen en de financiering om de lucht van Gelderland schoon te maken. Hiervoor is de komende jaren circa 133 miljoen euro nodig. Door overheden en bedrijfsleven wordt dit bedrag bij elkaar gebracht. (zie ook apart persbericht)

Provincie steunt Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Gedeputeerde Staten geven 30.000 euro aan het project De Heeze in Apeldoorn. Waar vroeger een school stond worden nu tien koopwoningen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap gerealiseerd. De toekomstige bewoners laten gezamenlijk hun huizen en de openbare ruimte ontwerpen. De subsidie is bedoeld voor de inhuur van externe begeleiding en het ontwerp van de woningen.