Stadsdeel Zeeburg

Heel Zeeburg steeds veiliger

8 april 2008

Het integraal veiligheidsbeleid van stadsdeel Zeeburg begint zijn vruchten af te werpen. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid in heel Zeeburg is toegenomen en dat de inwoners zich veiliger zijn gaan voelen. Vanaf 2003 wordt per buurt in Amsterdam de objectieve en subjectieve veiligheid gemeten. Uit het in 2007 gehouden onderzoek blijkt dat stadsdeel Zeeburg beter scoort dan het Amsterdams gemiddelde.

Stadsdeelvoorzitter Nico Papineau Salm vindt het een goed resultaat. 'Stadsdeel Zeeburg voert een succesvol integraal veiligheidsbeleid. Zo werken de toezichthouders van het stadsdeel samen met de straatcoaches, de wijkmeesters van de woningcorporaties en de buurtregisseurs en maakt het stadsdeel gebruik van camera's. Verder wordt er een intensief beleid gevoerd om jongerenoverlast aan te pakken.'

Veiligheid per buurtcombinatie


* De cijfers van de Indische Buurt West zijn sterk verbeterd. De overlastcijfers vertonen ook een daling maar blijven aan de hoge kant. Het gaat dan voornamelijk om overlast veroorzaakt door jeugd. Een individuele en een groepsaanpak voor deze jeugd moet leiden tot een verbetering van de veiligheid op dit punt.
* In de Indische Buurt Oost vertonen de cijfers al enige tijd een positief beeld. Overlast blijft echter de aandacht vragen. In 2008 zal een zogenaamd buurtveiligheidsteam actief zijn in deze buurt.
* Het Oostelijk Havengebied geeft al een aantal jaren een vrij stabiel positief beeld.

* De subjectieve index in IJburg is verslechterd. Het afgelopen jaar hebben zich een aantal incidenten voorgedaan die kennelijk een forse impact hebben gehad. Ondanks deze constateringen scoort IJburg nog steeds goed. Inmiddels functioneert er een politiepost op IJburg waardoor de aanwezigheid van politietoezicht meer een gezicht heeft gekregen.

De veiligheid is zichtbaar toegenomen in Zeeburg. Dat sluit niet uit dat mensen op basis van bijvoorbeeld eerdere ervaringen een onveilig gevoel kunnen hebben. In het najaar wordt er door de stadsdeelraad een debat gevoerd over het huidige en toekomstige veiligheidsbeleid.

Veiligheidsindex

De veiligheidsindex is een instrument dat helpt bij het in de gaten houden van de belangrijkste ontwikkelingen van de veiligheid in de stad. De index is samengesteld op basis van gegevens van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland en ervaringen en meningen van bijna tienduizend Amsterdammers over de veiligheid in hun buurt.

Objectieve veiligheid

De objectieve veiligheid wordt gemeten op basis van feiten waaronder aangiftecijfers. Hierbij wordt gekeken naar zeven veiligheidselementen:

* inbraak

* diefstal

* geweld

* overlast

* vandalisme

* verkeer

* drugs

Subjectieve veiligheid

De subjectieve veiligheid wordt bepaald door de vraag 'hoe veilig voelen bewoners zich in hun buurt'. Dit wordt gemeten door te kijken naar:

* veiligheidsbeleving

* vermijdingsgedrag

* buurtproblematiek