Provincie Limburg

Persberichten

Half miljoen voor Brede Maatschappelijke Voorziening in Swalmen Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten aan de gemeente Roermond een projectsubsidie van 500.000,- te verlenen voor de totstandkoming van het project Brede Maatschappelijke Voorziening Martin Giessen te Swalmen. Dit project voorziet in de sloop van de kerk, het huidige gemeenschapshuis en basisschool Heide en in de realisatie van een brede maatschappelijke voorziening, bestaande uit een basisschool, een kinder- en peuteropvang, een oefen/uitvoeringszaal, een gymzaal, een ingerichte groenzone rond het gebouw en een wijkcentrum met ontmoetingsruimte. Het project wordt in eigen beheer door de gemeente Roermond uitgevoerd.

Het project is een van de tien die GS ondersteunt met de subsidiegelden voor pilot projecten: Ontwikkelingsplatform Sociale Kwaliteit (OSK). Belangrijkste reden om dit project de status van OSK te geven, is gelegen in het feit dat het beleidsinhoudelijk prima aansluit bij twee provinciale programmas zoals ze zijn neergelegd in het huidige coalitieakkoord: Investeren in steden en dorpen, en Investeren in mensen.

Door de combinatie van de te realiseren voorzieningen zal het project bijdragen aan een aantrekkelijke woonomgeving in de wijk. Daarnaast zal het project een belangrijke impuls geven aan de leefbaarheid van het dorp, het onderwijs en aan maatschappelijke en culturele verenigingen.

Het gezamenlijk gebruik van deze brede maatschappelijke voorziening betekent voor de kern Swalmen dat verschillende doelgroepen - kinderen, jongeren, ouderen, vrijwilligers, zorgverleners en zorgaanbieders - gebruik gaan maken van elkaars kansen. Het project draagt hierdoor bij aan het creëren van een vertrouwde en prettige leefomgeving waarbij sprake is van een dynamische uitwisseling en respectvolle verstandhouding tussen jong en oud. Wonen, sportieve mogelijkheden, onderwijs, jeugd- en jongerenwerk, cultuur en zorg worden zoveel mogelijk gecombineerd en in het projectgebied aangeboden. Hierdoor wordt nieuwe vitaliteit in de wijk gebracht en sociale betrokkenheid gestimuleerd.

Zowel bestuurlijk als ambtelijk is in het voorbereidings- en ontwikkelingstraject intensief en constructief samengewerkt tussen gemeente en Provincie. In het voorbereidingstraject is gekozen voor ambtelijke betrokkenheid en inzet in een vroegtijdig stadium, zowel beleidsinhoudelijk als ook planeconomisch. Ook de gemeente Roermond zélf doet een maximale financiële inspanning om deze Brede Maatschappelijke Voorziening te realiseren.

De verwachting is dat in de loop van november van dit jaar met de bouw kan worden gestart. Volgens de planning wordt het eind januari 2010 afgerond.


8-4-2008 15:07