Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
de Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 8 april 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk RWS/SDG/NW2008/302/626774 2070813260 Onderwerp
kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van het lid De Rouwe over de aanbesteding voor de Zeeverkeerscentrale.


1. Kent u het artikel `Big Brother ziet alles op de Waddenzee'? 1


1. Ja.


2. Is het waar dat de aanbesteding voor de Zeeverkeerscentrale mislukt is in verband met te hoge eisen?


2. De aanbesteding mislukte, omdat géén van de inschrijvingen volledig voldeed aan de door ons gestelde, minimaal noodzakelijk geachte, eisen.


3. Zo ja, wat is de reden en verwachte vertraging hiervan en welke gevolgen heeft dit voor de huidige functie en bemensing van de Brandaris?

3. Geen van de ingediende ontwerpen voldeed aan de eisen die waren gesteld aan de radardekking. Rijkswaterstaat heeft door TNO een onderzoek laten doen naar de manier waarop aan de radareisen kon worden voldaan. Dit onderzoek heeft aangetoond dat de eisen ten aanzien van radar te realiseren zijn.


1 Leeuwarder Courant, 20 januari 2008

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71 Bezoekadres Plesmanweg 1, Den Haag Fax 070 351 78 95 Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 vanaf station Den Haag Centraal en Den Haag HS

RWS/SDG/NW2008/302/626774

De vorige aanbesteding is in het najaar van 2006 gedaan. Eind dit jaar zal een nieuwe aanbesteding plaatsvinden.
De huidige functie en bemensing van de Brandaris blijven gehandhaafd totdat de nieuwe Zeeverkeerscentrale in gebruik wordt genomen.


4. Is het waar dat u het menselijk oog op de vuurtorens overbodig acht nadat de Zeeverkeerscentrale in werking treedt?

4. Het menselijk oog blijft belangrijk bij het zicht op de Waddenzee. Door camera's en een uitbreiding van de radardekking - vanzelfsprekend bemand door mensen - op de nieuwe Zeeverkeerscentrale wordt het zicht op de Waddenzee vergroot. De basis voor de inrichting van de nieuwe Zeeverkeerscentrale is vastgelegd in de `Intentieverklaring Zeeverkeersposten Waddenzee' van 12 juli 2004. Het besluit de moderne Zeeverkeerscentrale in de Zeevaartschool op Terschelling te huisvesten is genomen met instemming van de regionale overheden. Ik verwijs daarbij tevens naar de antwoorden op eerdere vragen van Uw Kamer (jaar 2004-2005, Kamerstuk 26563, nr.5).


5. Hoe verhoudt deze uitspraak zich tot uw eerdere toezegging om op basis van een onafhankelijk evaluatie een vergelijking te maken tussen de directe visuele waarneming op de vuurtoren op Schiermonnikoog en de visuele waarneming met behulp van (infrarood-) camera's op de vuurtoren te Schiermonnikoog en weergaveschermen in het Verkeerscentrum bij de Zeevaartschool op Terschelling? 2

5. In beantwoording van Kamervragen (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2004- 2005, nr. 2323) is door mijn ambtsvoorganger het volgende toegezegd: "Op Terschelling wordt een nieuwe verkeerscentrale gebouwd in de nabijheid van de vuurtoren. In 2004 bent u van mijn besluit op de hoogte gesteld en heb ik uw eerdere vragen daaromtrent beantwoord. De daadwerkelijke overgang vindt plaats als onafhankelijk is vastgesteld dat ook de visuele component van de verkeersbegeleiding goed vanuit de nieuwe centrale kan worden meegenomen. Overweging over bemensing van de vuurtoren op Schiermonnikoog is pas aan de orde als de nieuwe centrale op Terschelling in bedrijf is." Deze eerder gedane toezegging kom ik dus na.


6. Kunt u toezeggen de huidige apparatuur van de Brandaris in tact te zullen houden, zolang de onafhankelijke evaluatie van het cameratoezicht en de daarop volgende besluitvorming nog niet hebben plaatsgevonden?

6. Ja, dat zeg ik toe, zie ook de beantwoording van vraag 3.


2 Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2004-2005, nr. 2323


---

RWS/SDG/NW2008/302/626774

7. Handhaaft u het standpunt dat besluitvorming over de bemensing van de vuurtoren op Schiermonnikoog pas aan de orde is als de nieuwe centrale op Terschelling in bedrijf is?

7. In de brief van 14 oktober 2004 (Kamerstuk 26 563, nr. 5) schreef mijn ambtsvoorganger het volgende: "De bezetting op de vuurtoren op Schiermonnikoog zal gehandhaafd blijven. Vanwege de vermindering van kwetsbaarheid zal de datatransmissie van alle vuurtorens naar de centrale verkeerspost Waddenzee mogelijk gemaakt worden en daarbij zal ook geïnvesteerd worden in de vergroting van de visuele toezichthoudende functie. Een evaluatie daarvan zal binnen enkele jaren plaatsvinden. De vraag naar de bezetting van de vuurtoren van Schiermonnikoog zal, zoals ik ook op de persconferentie op Terschelling op 12 juli 2004 heb gezegd, daarom pas weer aan de orde komen nadat de nieuwe apparatuur goed functioneert en objectief geëvalueerd is." Dit afgesproken standpunt handhaaf ik.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---