Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 8 april 2008 |


1. Innovatieconferentie
Samen met een delegatie van Brabantse bedrijven, kennisinstellingen en overheden zal de provincie deelnemen aan de Innovation Society Conference 2008. Doel van deze internationale bestuurlijke werkconferentie voor innovatieve regio's in Europa op 29 en 30 mei 2008 in München is om innovatieve kennis en ervaringen uit te wisselen en samenwerking tussen partners te versterken.

2. Onderwijsaanbod ontoereikend
De provincie zet actief in op het stimuleren van samenwerking tussen instellingen die zorg verlenen aan leerlingen met aan autisme verwante contactstoornissen. Dat antwoorden GS op vragen van VVD-Statenlid Ten Harmsen van der Beek naar aanleiding van berichten over ontoereikend onderwijsaanbod voor deze groep jeugdigen.

3. Collectieve arbeidsvoorwaarden
GS hebben ingestemd met de aangepaste collectieve arbeidsvoorwaarden Provincies. Dit betekent onder meer dat er een 13e maand wordt ingevoerd. Verder draagt de werkgever bij aan ziektenkosten en wordt verruiming van de werkweek mogelijk.

4. Interimstructuurvisie
De concrete begrenzing van Nationaal Landschap het Groene Woud, huisvesting van arbeidsmigranten en sociale aspecten van concentratie van verstedelijking. Deze en andere onderwerpen komen aan de orde in de Memorie van Antwoord op de Interimstructuurvisie, die GS hebben vastgesteld. Provinciale Staten bespreken de Interimstructuurvisie op 23 mei aanstaande.

5. Bestuurscommissies landelijk gebied
Voor de landinrichtingsprojecten Weerijs-Zuid, Peelvenen en Wintelre-Oerle worden drie bestuurscommissies ingesteld. Deze commissies gaan de wettelijke herverkaveling uitvoeren.


6. Streekplanafwijking Geldrop
GS volgen een procedure voor afwijking van het streekplan voor herstructurering en uitbreiding van de gebouwen van Rijkswaterstaat aan de Zegge 1 in Geldrop. Dit om uiteindelijk een verklaring van geen bezwaar af te kunnen geven op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). GS vragen ook advies aan de Provinciale Planologische Commissie.

7. Bestrijden van vossen
Het blijft mogelijk om vossen tussen zonsondergang en -opkomst te bestrijden. Daarmee wordt de ontheffing op basis van de Flora- en faunawet gehandhaafd en zijn bezwaren van de Faunabescherming ongegrond verklaard. Verder mag tot 1 maart 2009 kunstlicht worden gebruikt voor het bestrijden van vossen, behalve van 1 maart tot 1 juli.

8. Podiumkunsten
Artistieke kwaliteit en publieksbereik zijn belangrijke criteria voor podiumkunsten. Rijk, provincies en gemeenten sluiten vierjarige cultuurconvenanten, waarin onder meer afspraken worden gemaakt over gezamenlijk te financieren podiumkunstinstellingen. Daarnaast verstrekt de provincie nog subsidie aan instellingen die specifiek bijdragen aan het Brabantse podiumkunstklimaat. Dat antwoorden GS op vragen van de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur over de kaderstellende notitie Podiumkunsten 2009-2012.

9. Jaarrekening 2007
GS hebben kennis genomen van de goedkeurende accountantsverklaring en het bijbehorende controlerapport van de externe accountant bij de provinciale jaarrekening 2007. Het rapport wordt naar de leden van Provinciale Staten gestuurd.

10. Steunfuncties
De provincie wil de relatie met de provinciale steunfuncties op sociaal en cultureel gebied in deze bestuursperiode verder professionaliseren. Daartoe wordt per steunfunctie een analyse gemaakt. GS zullen de statencommissies Zorg, Welzijn en Cultuur en Bestuur en Middelen hierover informeren.

11. Openbaar vervoer bedrijventerrein Sterckwijck
GS is van mening dat de inzet van openbaar vervoer van en naar bedrijventerein Sterckwijck in Boxmeer, goed geregeld kan worden via een derdefinancieringsvorm voor de duur van de concessie (tot eind 2014). Dit past in de Visie Openbaar Vervoer 2006-2020. Dit antwoorden GS op vragen van M. Erciyas van de statenfractie SP naar aanleiding van het collegebesluit hierover op 29 januari jl.

12. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Werkendam voor de verplaatsing van een parkeerplaats bij het Biesbosch Museum; de gemeente Moerdijk voor een vleeskuikenstal aan de Zwingelspaansedijk 16 te Fijnaart; de gemeente Haaren voor het oprichten van bijgebouwen aan de Dorpsstraat 16 te Esch; de gemeente Halderberge voor de realisatie van een ruimte voor ruimte woning aan de Vierschaarstraat 32-34 te Oud Gastel; de gemeente Asten voor de bouw van 97 woningen op de locatie Loverbosch; de gemeente Grave voor het vernieuwen van een werkplaats en oprichten van een woning aan de Gasthuisstraat/Papengang.

Gedeputeerde Staten hebben herzieningsbesluit genomen over bestemmingsplan Kom Maarhezze van de gemeente Cranendonck, hebben categorieaanwijzing artikel 19, lid 2 WRO t.b.v. bestemmingsplan Sonniuspark van de gemeente Son en Breugel en t.b.v. woningbouwprojecten Binnenstad Oost van de gemeente Helmond verleend, hebben verzoek afgifte verklaring van geen bezwaar ex artikel 19, lid 1, WRO voor de bouw van een ruimte voor ruimte woning aan de Gors 64-68 te Hoeven geweigerd en hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan het wijzigingsplan De landerije Welberg i.h.k.v. artikel 11 WRO van de gemeente Steenbergen.

13. Europese structuurfondsen
Provincie Noord-Brabant is met het Europese economische subsidieprogramma 'EPD Zuid' zeer zorgvuldig met Brusselse structuurfondsen omgegaan. Zij heeft de verbeteringen in de controlesystemen sinds 2007 goed doorgevoerd. Dit is de conclusie van de hercontrole, die het ministerie van Economische Zaken in opdracht van de Europese Commissie heeft uitgevoerd voor het Europese programma 'Nationaal Actieplan EFRO 2000-2006'. EPD Zuid is een programma met de provincies Limburg, Zeeland en Brabant dat innovatieve projecten in Zuid Nederland subsidieert.
De komende periode neemt de Europese Commissie het definitief besluit. GS sturen de resultaten van de eindrapportage ter informatie toe aan de statencommissie Bestuur en Middelen.