diergezondheid Duurmelken goed voor melkproductie en diergezondheid 8 apr 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Duurmelken van geiten heeft een positief effect op de melkproductie, diergezondheid en melkkwaliteit. Dat zegt onderzoeker Erik Schuiling van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR. Het duurmelken, waarbij geiten meerdere jaren worden gemolken zonder opnieuw aflammeren, is op verzoek van de LTO vakgroep geitenhouderij onderzocht op zes praktijkbedrijven. Het onderzoek is gefinancierd door het Productschap voor Zuivel, het ministerie van LNV en Productschap Diervoeders.

Uit het veldonderzoek blijkt dat men mag verwachten dat de productie van duurmelkdieren hoger is, dat problemen met de conditie van de dieren (vervetten) zich niet voordoen en dat er minder uitval is van dieren. Erik Schuiling: âDuurmelken heeft geen negatieve effecten op de verwerkingseigenschappen van de melk en draagt bij aan de spreiding in het aanbod van geitenmelk. Problemen rond het aflammen komen bij duurmelken niet voor, daarentegen is de kans op schijndracht mogelijk wat groter.â

In de geitenhouderij wordt duurmelken al langere tijd toegepast. Uit een enquête onder geitenhouders blijkt dat de belangrijkste argumenten om te gaan duurmelken zijn: minder uitval van dieren, minder arbeid, meer melk en productiespreiding.

Bekijk hier rapport 97 âDuurmelken bij geitenâ

Contact
Erik Schuiling
Tel. 0320 - 291 424
erik2.schuiling@wur.nl