Gemeente Alphen aan den Rijn

kost in Alphen aan den Rijn voortaan stuk minder

Paspoort kwijt kost in Alphen aan den Rijn voortaan stuk minder

Alphen schaft administratiekosten af bij verlies van identiteitsbewijzen

Inwoners van Alphen aan den Rijn krijgen voortaan geen administratiekosten meer doorberekend als er een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zoekgeraakt is. Inwoners ervaren deze extra kosten vaak als onrechtvaardig. De doorberekende kosten bij vermissing scoren dan ook hoog op de irritatie top 10 over gemeentelijke regels. Alphen is na de gemeente Teylingen de tweede gemeente in Zuid-Holland die deze administratiekosten afschaft.

De maatregel maakt onderdeel uit van een grootscheeps operatie van de gemeente waarbij bewoners steeds minder hinder van regels gaan ervaren. Portefeuillehouder Paul Schings denkt dat dit voorstel beantwoordt aan de wens van de inwoners. Ik verwacht dat het positief wordt ontvangen dat wij deze kosten voortaan niet meer in rekening te brengen. Hiermee maken we een eind aan dat mensen zich dubbel gepakt voelen als hun paspoort gestolen is. Uit het oogpunt van dienstverlening is dit besluit pure winst, omdat we hiermee aantonen dat we luisteren naar onze klanten.

Een reisdocument dat kwijt is levert altijd extra werk, dus kosten op voor een gemeente. Door de toenemende automatisering vragen deze werkzaamheden steeds minder inspanning en tijd. Over het jaar 2007 zijn in totaal 1.183 documenten (807 reisdocumenten en 376 rijbewijzen) vermist of gestolen. De verwachting is dat toename van fraude met deze maatregel niet zal plaatsvinden omdat inwoners nog steeds een proces-verbaal moeten laten opmaken bij de politie.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn