Gemeente Alphen aan den Rijn

buurtvoorzieningen stijgt, aantal delicten neemt af

Waardering buurtvoorzieningen stijgt, aantal delicten neemt af

Stadsmonitor signaleert

Bewoners van Alphen aan den Rijn waarderen de voorzieningen in de eigen buurt steeds meer. Dit blijkt uit de recent verschenen Stadsmonitor 2007-2008 over woonomgeving en veiligheid. Ruim 2400 Alphenaren namen deel aan het onderzoek. Hieruit blijkt dat 65% van de bewoners zegt zich veilig te voelen in Alphen aan den Rijn. Naar de toekomst gekeken blijken bewoners van de ISV wijken en die van de Hoge Zijde en Aarlanderveen het meest optimistisch.

Dat is zo gek nog niet omdat uit de peiling blijkt dat het aantal delicten over de hele linie afneemt. Zowel het aantal diefstallen uit woning als het aantal pogingen daartoe zijn duidelijk gedaald. Fietsdiefstal ligt nu onder het niveau van de jaren negentig. Wel liggen de cijfers voor inbraak en fietsdiefstal nog boven het gemiddelde niveau van Nederland. Het aantal vernielingen aan autos en het aantal diefstallen uit de auto dalen nog steeds. Verder blijkt uit de monitor dat er in Alphen minder wordt gezakkenrold en minder wordt bedreigd met fysiek geweld. Deze laatste twee zelfs onder het landelijk gemiddelde.

Het voorkomen van bedreiging, mishandeling en vandalisme in de eigen buurten is in vergelijking met eerdere jaren verder afgenomen. Alleen de Edelstenenbuurt springt er iets in negatieve zin uit. Gemiddeld genomen geven bewoners uit deze buurt aan zich meer onveilig te voelen en ook meer slachtoffer te zijn van bedreiging en/of mishandeling (4% ten opzichte van 1,6% gemiddeld in Alphen).
Alles bij elkaar genomen is het percentage bewoners dat zich wel eens onveilig voelt gestabiliseerd rond de 30% na een daling in de eerste jaren van dit millennium.

Als reden van de onveiligheid worden dit jaar hangjongeren het meest genoemd, gevolgd door donkerte of avonduren, het ontbreken van sociale controle en drugs- en alcoholgebruik. Opvallend is dat een minderheid van 38% aangeeft dat er in de eigen buurt onvoldoende ontmoetingsplekken voor jongeren zijn. In Zwammerdam vindt 64% van de ondervraagden dit. Van alle ondervraagden zegt 46% geen mening te hebben over of er voldoende ontmoetingsplekken voor jongeren zijn.

De waardering van buurtvoorzieningen stijgt sinds het huidige millennium langzaam maar gestaag. In Hoge Zijde en Aarlanderveen en de ISV-buurten Planetenbuurt, Stromenbuurt en Emmalaan is de toekomstverwachting voor de buurt het hoogst. In deze wijken heerst het meeste optimisme over de vooruitgang van de eigen wijk. In deze ISV-buurten geven bewoners aan dat de extra inspanningen van de gemeente worden herkend en gewaardeerd. Een klein kwart van de mensen zet zich in voor de buurt. Dat is al jaren een stabiel aandeel. In de Edelstenbuurt en de Zeeheldenbuurt is men wat minder gunstig gestemd over de toekomst. Een vrij grote groep blijkt er een negatieve toekomstverwachting te hebben.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn