Gemeente Den Haag

Succesvolle projecten Kleurrijke Sport krijgen vervolg

De succesvolle projecten uit de nota Kleurrijke sport in Den Haag worden op grotere schaal voortgezet in het programma Meedoen Allochtone Jeugd Door Sport(MAJDS).

Dit stelt sportwethouder Sander Dekker voor in de eindrapportage van de in 2003 verschenen nota. In de afgelopen jaren zijn meer Hagenaars van niet westerse afkomst aan sport gaan doen. Dit komt onder meer dankzij de door de nota geïnspireerde kleinschalige projecten.

Rolmodellen
Meer ouders van sportende kinderen van niet westerse afkomst raakten betrokken bij het werk van de sportclub. Er zijn activiteiten ontwikkeld om meisjes en vrouwen van niet westerse afkomst te stimuleren aan sport te doen. Succesvolle topsporters van niet westerse afkomst zijn ingezet als rolmodel en hadden een positieve invloed op de jeugd met wie zij hadden te maken. Met sportintroductielessen en informatie over sport via taallessen en inburgeringscursussen werden honderden mensen van niet-westerse afkomst bereikt. Allochtone organisaties zelf gaven voorlichting over sport. Twaalf personen werden opgeleid tot gediplomeerd sportleider en zijn inmiddels als zodanig actief bij buurthuizen en sociaal-culturele verenigingen.

Gemeente en KNVB ondersteunden voetbalverenigingen en sloten hiervoor het convenant Kies voor je club. Hierdoor zagen vier voetbalclubs het contact met ouders van jeugdleden van niet westerse afkomst aanzienlijk toenemen. De problemen bij het vervoer naar uitwedstrijden werden goeddeels opgelost.
In het kader van Meedoen Allochtone Jeugd Door Sport breidde de KNVB de ondersteuning uit tot 24 Haagse voetbalverenigingen. Op Sportpark De Verademing kregen kinderen tussen de zes en twaalf jaar atletiektraining van onder andere Troy Douglas. Haags Atletiek adopteerde deze clinics onder de noemer Cool Athetics. Dit initiatief is inmiddels opgenomen als één van de projecten in Meedoen Allochtone Jeugd Door Sport.
De gemeente Den Haag heeft afgesproken met het Rijk, dat stimuleringsprojecten gericht op ouders ook mogen worden uitgevoerd in het kader van Meedoen Allochtone Jeugd Door Sport.