Provincie Groningen

Vaststelling Handhavingsprogramma 2008 8 april 2008

GS hebben het Handhavingsprogramma 2008 vastgesteld. Het handhavingsprogramma is gebaseerd op de gezamenlijke kwaliteitscriteria voor de handhaving en bevat de bestuurlijke prioriteiten, doelen en randvoorwaarden voor de handhaving door Gedeputeerde Staten. Branches met geringe prioriteit in 2008 zijn bijvoorbeeld baggerdepots en transformatoren. Toezicht en handhaving moet daar plaatsvinden waar die het meest nodig is. Voorbeelden daarvan zijn de procesindustrie (waaronder chemie) en de grote verwerkers van gevaarlijk afval.

De bestuurlijke prioriteiten zijn bepaald aan de hand van een risico-inschatting en het naleefgedrag.
De risico-inschatting voor branches heeft plaatsgevonden aan de hand van thema's als 'schade aan natuur' en 'schade aan volksgezondheid'. Het naleefgedrag is bepaald aan de hand van het gemiddeld aantal overtredingen in een branche.

De laatste jaren is het aantal klachten en meldingen toegenomen. Dit heeft onder andere te maken met de bekendheid van de milieuklachtentelefoon. Ook wordt stringenter opgetreden met een groter aantal handhavingzaken als gevolg. Extra ruimte is ingebouwd om goed in te kunnen spelen op deze ontwikkelingen. Zo wordt verder tegemoet gekomen aan de wens de inzet daar te plegen waar die het meest nodig is.

In 2009 worden GS ook bevoegd toezicht uit te oefenen op o.a. bouwen en slopen bij de bedrijven waar nu al toezicht wordt uitgeoefend in verband met milieuvoorschriften. In de loop van 2008 zullen ook handhavingprioriteiten voor deze nieuwe thema's worden bepaald. Deze worden vastgelegd in een handhavingsprogramma voor de jaren 2009 en verder.

8 april 2008