Gemeente Schiedam


April

Plannen voor armoedebestrijding

08 april 2008

De gemeente Schiedam trekt extra geld uit voor plannen om de armoede in Schiedam aan te pakken.

De gemeenteraad van Schiedam heeft op 13 maart 2008 ingestemd met de nota A lle Schiedammers tellen mee, waarin 28 maatregelen worden gepresenteerd die bijdragen aan het voorkomen en tegengaan van armoede in de stad. De plannen gaan circa 1,3 miljoen euro per jaar kosten. Wethouder Christine Daskalakis is blij dat met de nota een ruimhartig beleid kan worden gevoerd voor de mensen in de stad die het moeilijk hebben, zoals gezinnen met kinderen met weinig inkomen of chronisch zieken en gehandicapten. Voor deze doelgroepen wordt de inkomensgrens om voor bijzondere bijstand in aanmerking te komen verhoogd van 110% naar 120% van het sociaal minimum. Om er voor te zorgen dat ook kinderen uit arme gezinnen (in het 1^e, 2^e of 3^e jaar van het voorgezet onderwijs) mee kunnen komen op school worden computers verstrekt die deze kinderen kunnen gebruiken bij het maken van huiswerkopdrachten. Ook komt er een sportpas waardoor kinderen uit arme gezinnen gratis kunnen sporten.

Aandacht is er ook voor werkende armen, waaronder kleine zelfstandigen die moeten rondkomen van een inkomen op of beneden het sociaal minimum. Voor hen wordt het aanvragen van bijzondere bijstand een heel stuk gemakkelijker omdat het onderzoek naar het inkomen uit het bedrijf wordt versimpeld. Werken wordt gestimuleerd. Mensen met een bijstandsuitkering die een baan vinden ontvangen een premie van 1.000. Deze premie kunnen zij goed gebruiken omdat zij voorzieningen gaan mislopen door hun hogere inkomen (de zogenaamde armoedeval). Er komt ook een premie van maximaal 250 per jaar voor mensen met een bijstandsuitkering die niet betaald aan de slag kunnen, maar wel maatschappelijk nuttig (vrijwilligers)werk kunnen doen.

Om het maken van schulden te voorkomen wordt de bijstand voor een koelkast of wasmachine niet langer in de vorm van een lening maar gratis verstrekt. Voor de mensen die al problematische schulden hebben komt er gratis budgetbeheer. Hun inkomsten en uitgaven worden beheerd door een budgetteringsbureau.

Verschillende organisaties met vrijwilligers krijgen een subsidie voor activiteiten die de positie van kwetsbare Schiedammers moeten verbeteren zoals de huisbezoeken door Seniorenwelzijn van 65-jarigen met alleen AOW, de ondersteuning van gezinnen met kinderen door Stichting Leergeld en de hulp bij het ordenen van de administratie (thuisadministratie) door Humanitas.

Per 1 januari 2008 is al een maatregel ingevoerd die er voor moet zorgen dat ook mensen met een laag inkomen goed verzekerd zijn. Degenen die via de gemeente collectief zijn verzekerd bij zorgverzekeraar DSW krijgen een korting van 7,25 per maand op de premie voor de aanvullende ziektekostenverzekering.

Op 10 april organiseert de Gemeente Schiedam samen met de Cliëntenraad WWB Schiedam een informatiemarkt over het armoedebeleid. Iedereen kan vanaf 14.00 uur binnenlopen in het Proveniershuys aan de Overschiesestraat 3a in Schiedam. De informatiemarkt duurt tot 17.00 uur. Verder zal de gemeente via onder andere nieuwsbrieven en de gemeentepagina iedereen blijven informeren over ontwikkelingen op het terrein van armoedebeleid (bijvoorbeeld wanneer mensen een bepaalde voorziening kunnen aanvragen).