LEI

Afschaffing melkquotum zal leiden tot lagere melkprijs en sterke prijsschommeling

8 apr 2008
Onderdeel: LEI

De EU is een grote speler op de internationale zuivelmarkten maar verliest marktaandeel. Van de recente groeiende vraag in de wereld heeft de EU niet kunnen profiteren, omdat de melkproductie gelimiteerd wordt door quotering. Afschaffing van de melkquotering zal leiden tot uitbreiding van de productie waardoor melkprijzen zullen dalen en meer schommelingen vertonen. Deze conclusie wordt getrokken in een bijdrage van het LEI (onderdeel van Wageningen UR) over internationale marktontwikkelingen aan het project âMelken in de nieuwe realiteitâ. 1

In de loop van 2007 zijn de prijsnoteringen voor alle zuivelproducten sterk gestegen omdat het aanbod de groeiende vraag niet kon bijbenen. Incidentele factoren, zoals droogte in Australië en tijdelijke exportbeperkingen door India en Argentinië, beperkten het aanbod op de internationale markt. Bij oplopende internationale prijzen verdwenen de Europese interventievoorraden snel, terwijl de productie in de EU door de melkquotering niet kon reageren op de prijsontwikkelingen. Vooruitzichten voor de internationale zuivelmarkten wijzen op een verdere groei van de vraag in met name ontwikkelingslanden, onder invloed van hogere inkomens, verstedelijking en veranderende consumptiepatronen. Wanneer de EU de melkquotering handhaaft, zal de exportpositie van de EU op de internationale markten verder afnemen.

Gevolgen afschaffing quotering
Eind 2007 heeft de Europese Unie concrete voorstellen gedaan voor versoepeling en uiteindelijk afschaffing (in 2015) van het melkquotum in de EU. Naar verwachting zal de productie toenemen in gebieden waar efficiënt geproduceerd wordt. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen omlaag gaan, waardoor minder efficiënte bedrijven zullen afhaken. De totale melkproductie in de EU zal daarom na (geleidelijke) afschaffing van de melkquotering maar weinig (2 à 3%) toenemen, zo blijkt uit diverse modelstudies. Wel zullen de melkprijzen dalen; afhankelijk van de studie tussen de 5% en 15%.

De Europese melkproductie zal waarschijnlijk het meest toenemen in de geografische âstrookâ die loopt van Ierland in het westen naar Polen in het oosten. Daarbij is een uitbreiding van de melkproductie in Nederland zeer wel mogelijk. Scherpere eisen ten aanzien van het milieu, met name ten aanzien van mest en ammoniak, lijken in Nederland de meest beperkende factor voor die uitbreiding te zijn.

Gevolgen voor de melkprijs
Op 17 maart 2008 heeft de Raad van Ministers besloten het quotum per 1 april 2008 met 2% te verruimen. Verwacht mag worden dat de melkprijs in Europa door deze versoepeling van de quotering zal dalen. Aangejaagd door de hoge internationale zuivelprijzen van 2007 wordt er meer geproduceerd, niet alleen in de EU maar ook in China, Argentinië en de Verenigde Staten. Dit zal leiden tot prijsaanpassingen op de wereldmarkt naar beneden. Omdat de internationale markt voor zuivelproducten relatief klein is en de Europese sector naar verwachting als gevolg van WTO-afspraken minder zal worden afgeschermd van prijsbewegingen op die markt, zal de melkveehouder te maken krijgen met grotere schommelingen in de melkprijs dan voorheen. Â


______________

1 Siemen van Berkum, âDe internationale zuivelmarkt nu en in de toekomstâ. In: Zijlstra et al. âMelken in de nieuwe realiteitâ ASG, 2008.

Contact
Siemen van berkum
siemen.vanberkum@wur.nl
070 3358101

Jelle Zijlstra
Jelle.zijlstra@wur.nl
0320 293392

Helene Stafleu
helene.stafleu@wur.nl
070 3358338