Gemeente Epe


Nieuwe re-integratietrajecten specifiek voor Epe
De gemeente Epe heeft in aanvulling op de re-integratie-instrumenten die door de gemeente Apeldoorn zijn ingekocht, een aantal aanvullende projecten opgezet voor klanten van de gemeente Epe. Hoewel de uitvoering van de WWB (Wet Werk en Bijstand) door de gemeente Epe is neergelegd bij de gemeente Apeldoorn, blijkt dat de uitgangspositie van klanten uit de gemeente Epe verschilt ten opzichte van de klanten uit Apeldoorn. De Eper projecten zijn specifiek voor klanten van de gemeente Epe en worden ook in Epe uitgevoerd.

De volgende projecten zijn opgezet:

- De weg naar werk

- Instromers WWB

- Homecoaching

De weg naar werk...
Het project 'De weg naar werk...' is een activeringstraject dat wordt uitgevoerd door Optima Forma, centrum voor sport, therapie en arbeidsbegeleiding. Door dit traject worden klanten gestimuleerd weer actief deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Bewegen is de kerngedachte. Door actief deel te nemen aan sport en bewegingslessen worden klanten geactiveerd. 'De weg naar werk..' heeft tot doel klanten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer grip te laten krijgen op hun eigen leven. Gedurende een periode van 4 tot 6 maanden krijgen ze een zeer intensief activeringsprogramma aangeboden. De activeringslessen zijn laagdrempelig en bevorderen de sociale contacten van de klant. De lessen spelen ook een belangrijke rol in het vergroten van het zelfvertrouwen en het hervinden van een dagritme. Na deze periode hebben de deelnemers weer grip op hun eigen situatie, zijn ze gemotiveerd om aan het arbeidsproces deel te nemen en hebben ze een baan. De klant wordt gedurende het traject door de coach van Optima Forma begeleid bij het zoeken naar een geschikte werkplek. Aan het project gaan 5 tot 10 klanten deelnemen.

Instromers WWB
Het project 'Instromers WWB' is opgezet in samenwerking met de Felua-groep. Een aantal klanten dat al langdurig een uitkering ontvangt is in staat om arbeid te verrichten, maar het ontbreekt hen vaak aan werkervaring. Werkgevers zijn daarom niet zo snel geneigd om deze klanten in dienst te nemen. Circa 12 personen die in staat zijn arbeid te verrichten, worden door de Felua-groep in dienst genomen. Door deze arbeidsovereenkomst stroomt de klant uit de uitkering. Het aantal uren van het dienstverband is afhankelijk van de mogelijkheden van de klant en de hoogte van het inkomen om uit de bijstand te stromen. De Felua-groep begeleidt de klanten zeer intensief, met veel aandacht op individueel niveau, en plaatst de werknemers op een passende werkplek. Het doel is dat klanten via het dienstverband met de Felua-groep in een periode van maximaal een jaar instromen in een reguliere baan buiten de Felua-groep.

Homecoaching
Homecoaching wordt uitgevoerd door SagEnn. Deze organisatie richt zich op verbetering van de positie van mensen op het terrein van werk, participatie en integratie. De homecoach is een maatschappelijk werker, activeringscoach en re-integratieconsulent ineen.

Veel klanten die een lange periode bijstandsafhankelijk zijn, hebben een zogenaamde multiproblematiek. Problematiek in de vorm van psychische, medische, sociale, financiële en motivationele belemmeringen die hen minder aantrekkelijk maken voor werk of participatie. Door een intensieve individuele begeleiding in de vorm van homecoaching neemt de klant stap voor stap weer deel aan de samenleving en wordt mogelijk bemiddeld naar arbeid. Uniek aan deze aanpak is dat de klant veelvuldig thuis wordt bezocht. Stap voor stap worden nieuwe uitdagingen op weg naar hulpverlening, zorg, activering, en werk aangegaan. De periode van homecoaching neemt 6 maanden in beslag. Door de homecoaching weet de klant zijn problemen en belemmeringen hanteerbaar te maken zodat de klant hiermee kan omgaan en ze in de toekomst kan voorkomen. Het homecoachtraject gaat naadloos over in het bemiddelingstraject. Klanten worden bij voorkeur bemiddeld naar een regulier betaalde baan.

De kosten voor de projecten worden bekostigd uit het werkdeel WWB. Het werkdeel WWB is geld dat bedoeld is om mensen aan het werk te krijgen.