Gemeente Gouda


Asbest in afgesloten ruimte Streekarchief Groeneweg - Gespecialiseerd bedrijf verwijdert asbest (8-4-2008)

In een pand van het Streekarchief Midden-Holland aan de Groeneweg is in een afgesloten ruimte op zolder (de voormalige stookruimte) asbest aangetroffen. Op de vloer van de aangrenzende hal zijn in (kleef)monsters sporen van asbest ontdekt. Uit onderzoek met de elektronenmicroscoop bleken geen waarneembare sporen van asbest in de lucht te zitten. Ook in de lager gelegen ruimten is geen vervuiling aangetroffen. Een gespecialiseerd bedrijf maakt vanaf woensdag 9 april de besmette hal schoon. De afgesloten, voormalige stookruimte, wordt later gesaneerd.

Deze vestiging van het streekarchief was niet voor het publiek toegankelijk. De afgesloten zolderruimte was zeer beperkt toegankelijk voor het personeel, zodat er geen direct risico was en is van verspreiding van asbest naar de omgeving. Het verder saneren van het asbest op zolder gebeurt in overleg met het Streekarchief, de arbeidsinspectie en de asbestsaneerder. De begane grond, eerste, tweede en derde verdieping blijven gewoon in gebruik.

Een kleefmonster wordt verkregen door zelfklevend plakband met de kleefzijde éénmalig vlak op het te bemonsteren oppervlak te drukken. De stofdeeltjes die zich op dat oppervlak bevinden hechten zich aan het plakband. Vervolgens wordt het via elektronenmicroscopie onderzocht.