Gemeente Bedum


Wilhelminalaan/Stationsweg na zomervakantie op de schop

08 april 2008
De al langer voorgenomen reconstructie van de
Stationsweg/Wilhelminalaan in Bedum wordt na de zomervakantie uitgevoerd. Het in 2002 in samenspraak met bewoners en ondernemers opgestelde herinrichtingsplan vormt daarvoor het uitgangspunt. Dat plan kwam niet tot uitvoering omdat de middelen daarvoor tot nu toe ontbraken. Voor de reconstructie heeft de raad eind vorig jaar echter middelen vrijgemaakt. Er is rond de twee miljoen Euro mee gemoeid.

Het in 2002 opgestelde herinrichtingsplan gaat uit van 30 kilometergebied in alleen de Stationsweg. Het college geeft er nu de voorkeur aan de maximumsnelheid op de beide wegen op 30 kilometer te houden. De plannen zijn verder aangepast aan het te verwachten verkeersaanbod en aan de huidige wet en regelgeving, waaronder het convenant Duurzaam Veilig, waarin landelijke normen zijn opgenomen voor de inrichting van wegen.

De rijbanen van de Stationsweg en de Wilhelminalaan worden, zoals in 2002 al werd overeengekomen, versmald naar zes meter. Daarmee verwacht het college de leefbaarheid en de verkeersveiligheid te verbeteren. De rijbanen worden uitgevoerd in asfalt; naast de rijbaan in de Stationsweg komt waarschijnlijk klinkerbestrating. De bestaande groenstroken langs de Wilhelminalaan worden verbreed. Daarin komen parkeervoorzieningen. Ook de riolering wordt vernieuwd. De uitvoering op detailniveau groenvoorziening, straatmeubilair, verlichting etc. wordt in samenspraak met een nog te vormen delegatie van aanwonenden en ondernemers in het gebied bepaald.

Op 16 april organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor de bewoners, ondernemers en andere belangstellenden. Die wordt gehouden in het Thedemagebouw aan de Thedemastraat in Bedum. De plannen kunnen daar vanaf 19.00 uur worden bekeken. Vanaf 20.00 uur volgt een toelichting op de plannen. De plannen zijn in de loop van deze week op www.bedum.nl in te zien.

De reconstructie van de beide wegen heeft gevolgen voor de verkeersafwikkeling in Bedum en die in de regio. De omleidingroutes die tijdens het werk van kracht zijn, worden te zijner tijd breed bekend gemaakt. De aan en afvoer van producten van de vestiging van Friesland Foods aan de noordkant van Bedum wordt gegarandeerd. Ook de winkeliers aan de Stationsweg blijven tijdens het werk bereikbaar. De werkzaamheden nemen naar verwachting acht maanden in beslag. De uitvoering gebeurt gefaseerd. Eerst worden de Stationsweg en het deel van de Wilhelminalaan tot aan de Julianalaan aangepakt; daarna volgt in samenhang met de plannen voor nieuwbouw op de locatie van de voormalige gasfabriek de herinrichting van de Wilhelminalaan van de Julianalaan tot aan de spoorwegovergang.