Mbo-docenten Bank & Verzekeringen leveren 1500 Wft-vragen op

08/04/2008 16:54

ECABO

Oefening baart kunst en leidt tot meer succes

Onder toeziend oog van een veertigtal mbo-docenten Bank & Verzekeringen presenteerde ECABO vandaag maar liefst ruim 1500 oefenexamenvragen over de Wet financieel toezicht (Wft). De docenten werkten gedurende een jaar aan de ontwikkeling van deze opdrachten. Met het resultaat kunnen leerlingen en docenten online toetsen oefenen waardoor ze zich beter kunnen voorbereiden op de Wft-examens. Accountmanager Bank & Verzekeringen van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven ECABO, Gert Renting: "We hopen dat het slagingspercentage stijgt naar 70%".

Sinds de invoering van de nieuwe wet, 1 januari 2006, waren er onvoldoende toetsen. Renting: "De docenten waren niet vertrouwd met de materie en de leerlingen konden zich niet goed voorbereiden op de examens. Daardoor was het slagingspercentage niet altijd even hoog. Onder verantwoordelijkheid van de mbo-raad zijn scholen opgeroepen om docenten vrij te maken voor het ontwikkelen van oefenmateriaal. Maar liefst 29 ROC's hebben daaraan gehoor gegeven en docenten afgevaardigd. We leveren vandaag vragen voor minstens 50 examens op."

De oefenvragen worden via internet beschikbaar gesteld. Met behulp van een wachtwoord kunnen deelnemers en docenten 7 dagen per week, 24 uur per dag leren, oefenen en ontwikkelingen volgen. De docent kan toetsen selecteren (variërend van vragen die betrekking hebben op de Basismodule, Consumptief krediet en Schadeverzekeringen) en klaarzetten voor de leerling. De leerling logt vervolgens in en begint aan zijn toets. Die bestaat uit multiple-choice vragen, eventueel aangevuld met open vragen. Zodra de leerling klaar is met de toets ziet hij zijn score. Het systeem is zo ingenieus dat bij foutief beantwoorde vragen de leerling een melding krijgt welke leerstof en welk hoofdstuk hij nog eens na moet lezen. De docenten kunnen nauwkeurig zien wie wanneer welke vragen heeft beantwoord, met welk resultaat en ook hoe lang de leerling ermee bezig is geweest. Als een docent kiest voor alleen mc-vragen, hoeft hij zelfs de vragen niet meer na te kijken.

Renting: "We zijn met het resultaat meer dan tevreden. We hebben te maken met leergierige leerlingen, die trouw zijn aan hun sector. Zij moeten vooral veel kunnen oefenen om het hogere slagingspercentage te kunnen realiseren. Door de actieve deelname van docenten weten ze nu goed welke kennis en vaardigheden de wet en de sector vereist. Dat is allemaal winst."

Deelnemers aan de Financiële opleidingen van de ROC's kunnen vanaf half mei gebruikmaken van de oefenexamenvragen.





http://www.ecabo.nl