Veilig Amsterdam


Nieuwe presentatie buurtcijfers en Veiligheidsindex 2007 gepubliceerd

Veiligheidsindex Amsterdam-Centrum


* Cijfers Leefbaarheid en Veiligheid Amsterdam

8 april 2008

Buurtcijfers in een nieuw jasje
Met het bekend maken van de buurtcijfers over de maanden november-december 2007 is de online publicatie van de buurtcijfers in een nieuw jasje gestoken. De buurtcijfers hebben nu een zelfde 'look and feel' gekregen als de Veiligheidsindex. Ook zijn de buurtcijfers en de veiligheidsindex op dezelfde subsite ondergebracht waardoor het navigeren makkelijker is geworden.Â

In de oude online presentatie van de buurtcijfers werd in de politiecijfers onderscheid gemaakt tussen:
⢠aangiften vermogenscriminaliteit;
⢠aangiften geweldscriminaliteit;
⢠aangiften vernieling;
⢠incidenten overlast.

In de nieuwe presentatie van de buurtcijfer worden de aangiften vermogenscriminaliteit op een andere meer âburgergerichteâ manier gepresenteerd met onderscheid tussen:
⢠aangiften inbraak, waarbinnen de aangiften woninginbraak worden aangegeven
⢠aangiften diefstal, waarbinnen de aangiften diefstal uit/vanaf motorvoertuigen worden aangegeven
⢠aangiften geweldscriminaliteit
⢠aangiften vernieling
⢠incidenten overlast

Toelichting buurtcijfers november-december 2007 Per buurtcombinatie is onder meer aangegeven hoe vaak er aangifte is gedaan van diefstal of ontvreemding, hoeveel overlastincidenten door de politie geconstateerd zijn en hoeveel branden er plaatsvonden. Aan de bewoners is gevraagd hoe veilig zij de buurt vinden en hoe zij het leven daar waarderen.
U kunt per buurt zien wat er precies heeft plaatsgevonden in de periode november-december 2007. Daar waar mogelijk worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar. De cijfers worden gepresenteerd per buurtcombinatie, waar meerdere buurten onder vallen.

In 2007 is de daling van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen een belangrijke positieve ontwikkeling die voor een groot deel heeft bijgedragen aan de daling van het totaal aantal aangiften. Deze daling zien we in veel buurtcombinaties vooral in de maanden november en december 2007 optreden, over heel 2007 is in de stadsdelen Westerpark en Slotervaart de daling het grootst. Zowel politie (onder andere inzet lokauto), als stadsdelen hebben in 2007 veel aandacht aan dit delict besteed.

Veiligheidsindex 2007 gepubliceerd
De buurtcijfers geven een beeld van wat zich de laatste maanden aan incidenten heeft voorgedaan. Om een beter beeld te krijgen van hoe de buurt zich verhoudt met andere buurten en op de langere termijn kunt u kijken in de Veiligheidsindex.
De index is een gewogen cijfer van allerlei variabelen. De splitsing in een objectieve en subjectieve index maakt het mogelijk om te zien hoe in de voorgaande jaren feiten (met name politiecijfers) en meningen zich hebben ontwikkeld. Het gemiddelde is in 2003 gesteld op 100. Voor de Veiligheidsindex en de Buurtcijfers geldt: hoe lager het cijfer, hoe veiliger de buurt.

Centrum
In 2007 scoorden drie gebieden nog rood op de objectieve index: Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en Nieuwmarkt/Lastage. Deze gebieden krijgen extra aandacht. Er zijn en worden veel acties ondernomen om de veiligheid te verbeteren. Bij Burgwallen-Oude Zijde is het aantal meldingen drugsoverlast sterk gestegen. Enerzijds is de meldingsbereidheid toegenomen omdat er meer politie en toezicht is ingezet. Anderzijds is er sprake van een verdunningseffect, de overlast heeft zich meer over het gebied verspreid, waardoor meer mensen overlast ondervinden. De verbetering van de subjectieve veiligheid geeft aan dat de veiligheidsbeleving is verbeterd. Bij Burgwallen-Nieuwe Zijde is de objectieve index (vooral de drugsindex) verbeterd. Voor Nieuwmarkt/Lastagne is de subjectieve index verbeterd. Weesperbuurt/Plantage: In het voorjaar van 2007 is de drugsproblematiek hier plotseling toegenomen. De buurt is daarom benoemd tot tijdelijk overlastgebied. Door de tijdelijke benoeming tot overlastgebied konden verwijderingsbevelen ingezet worden voor de aanpak van de drugsproblematiek.
Oostelijke eilanden/Kadijken: In deze buurtcombinatie stijgt de vandalisme-index door een toename van de aangiften van vernieling. Daders zijn jongeren (vooral uit andere stadsdelen). Stadsdeel en politie hebben maatregelen getroffen volgens bestaande afspraken over de aanpak jeugdgroepen.
Grachtengordel Zuid: De vandalisme-index is gestegen door een toename van de aangiften van vernieling. De vernielingen staan in relatie tot de uitgaansproblematiek. Er vindt extra politie-toezicht plaats in het kader van de aanpak van de uitgaansproblematiek.

Oost/Watergraafsmeer
Transvaalbuurt: De objectieve index is gestegen door vooral een sterke stijging van de drugsindex. Mede op basis van de stijgende drugsoverlastcijfers is de âvliegende brigadeâ (toezichthouders met handhavingsbevoegdheid en veldwerkers van de GGD) ingezet. De aanpak van drugscriminaliteit en jongerenoverlast zijn speerpunten in het veiligheidsplan voor deze buurt.
Weesperzijde: De objectieve index van deze buurtcombinatie is gestegen, vooral de aangiftecijfers voor inbraak en winkeldiefstal. In 2008 zal extra aandacht worden gegeven aan overval- en diefstalpreventie bij winkeliers. De stijging van inbraken is bijna volledig te verklaren door de inbraken uit te slopen bedrijfspanden (koperdieven).

Zuidoost
Bijlmer-Centrum: Bijlmer-Centrum is een van de aandachtsgebieden in het Veiligheidsplan Amsterdam. Het is een heel divers gebied met enerzijds de Arena en de Amsterdamse Poort en anderzijds met vernieuwingsgebieden en wijken met criminaliteit en overlast. De drugsproblematiek wordt stevig aangepakt evenals de aanpak van criminele en overlastgevende jeugdgroepen.
Bijlmer-Oost: Ook Bijlmer-Oost is een van de aandachtsgebieden in het Veiligheidsplan Amsterdam. De drugsproblematiek wordt stevig aangepakt. De objectieve index is stabiel gebleven. De aangiftebereidheid onder de bewoners van de nieuwbouw is mogelijk groter dan onder de bewoners in de oude, voor een groot deel gesloopte hoogbouw.
Gein: De objectieve index is in deze buurtcombinatie verbeterd. Een verklaring kan liggen in de versterkte inzet van de politie, in de aanpak van jeugdgroepen en in inbraakpreventie projecten. Opvallend is de sterke stijging van de subjectieve index, waarschijnlijk hebben enkele ernstige incidenten het veiligheidsgevoel hier negatief beïnvloed.

Slotervaart
Overtoomse Veld: De objectieve index is hier gestegen, maar het totaal aantal aangiften is gedaald. Met name de diefstal uit autoâs is sterk afgenomen (722 aangiften in 2006 naar 453 in 2007). Er is extra toezicht van politie en de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam ingezet. Winkeldiefstal en overval zijn echter toegenomen en daardoor ook de diefstal- en geweldsindex.

Oud-West
De overlastindex van Oud-West is gestegen in 2007en scoort in alle buurtcombinaties van Oud-West hoog (vooral Van Lennepbuurt van 157 naar 230). Politie en GGD werken intensief samen in de aanpak van overlast. Verder is er vanuit opbouwwerk en wijkcoördinatoren veel aandacht voor overlast.
Kinkerbuurt: De objectieve index is vooral gestegen door de sterke toename van de geweldsindex. De stijging van de geweldsindex wordt veroorzaakt door een toename van de geweldsdelicten waaronder overvallen. Er is extra toezicht en politie-inzet. Politie en stadsdeel zijn actief in het verder uitrollen van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Osdorp
Op stadsdeelniveau heeft stadsdeel Osdorp de grootste daling van de objectieve index (van 90 naar 79). De objectieve index is in alle buurtcombinaties in Osdorp verbeterd. Er is extra inzet van politie en de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam.
Osdorp-Midden: Ondanks de verbetering van de objectieve veiligheid zien we in 2007 een achteruitgang van de subjectieve veiligheid. Het is een stedelijk vernieuwingsgebied met veel tijdelijke verhuur. Door stadsdeel Osdorp is eind 2007 een projectleider sociaal beheer aangesteld voor de buurt Wildeman.

Geuzenveld
Slotermeer-Noordoost: In deze buurtcombinatie is in 2007 de inbraakindex sterk gestegen, vooral de inbraak uit boxen. Politie en stadsdeel ondernemen hier actie op, door het inzetten van toezicht en het attenderen van bewoners.
Eendracht: In 2007 is de vandalisme- en overlastindex gestegen. Politie en stadsdeel zetten extra toezicht in, het toezicht zal vooral gericht zijn op het tegengaan van overlast in combinatie met drankgebruik.

Bos en Lommer
De Kolenkit: Hier is in 2007 de inbraakindex sterk gestegen, vooral de inbraak uit boxen. Politie en stadsdeel hebben in samenwerking met de woningcorporaties maatregelen.

Amsterdam-Noord
Tuindorp Nieuwendam/Buiksloot: In deze buurtcombinatie is in 2007 de overlastindex sterk gestegen. Al geruime tijd wordt in dit gebied prioriteit gegeven aan de aanpak van jeugdoverlast, vanaf oktober 2007 is de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam hier actief. Nieuwendam Noord: De subjectieve index is sterk gestegen. Nieuwendam Noord is een stedelijk vernieuwingsgebied, waardoor er veel verhuizingen plaatsvinden. In het kader van de Vogelaar-aanpak zijn er veel maatregelen in voorbereiding. In het kader van veiligheid is er extra toezicht en cameratoezicht ingezet.

Oud-Zuid
Stadsdeel Oud-Zuid blijft een van de veilige stadsdelen van Amsterdam, wanneer gekeken wordt naar de cijfers van zowel de objectieve als subjectieve index. Onderzocht wordt wat nu precies de slechte cijfers veroorzaakt bij verkeersveiligheid in de Oude Pijp. Ook wordt specifiek gekeken naar overlast in de Oude Pijp, Nieuwe Pijp en de Diamantbuurt.