Gemeente Moerdijk


08-04-2008: Beheerders stoppen met MFC de Kristal

Op 1 september stoppen Sonja en René van Liesdonk na vier jaar met het beheer van MFC De Kristal. Dit beheer is niet langer te combineren met het runnen van hun opleidingsinstituut. Dit besluit heeft op geen enkele manier te maken met de huisvesting van de Stichting Marokkanen. De beheerders van De Kristal hechten er zeer aan om hierover helderheid te verschaffen.

Enkele weken geleden en woensdag 2 april jl. werden in BN/De Stem krantenartikelen geplaatst over MFC De Kristal, over de openstelling en over huisvesting van de Stichting Marokkanen in dit gemeenschapshuis per 1 september a.s. als ook het stoppen van de huidige beheerders per diezelfde datum.

De niet genuanceerde informatie in de krant en het communiceren van het stoppen van huidige beheerders van De Kristal, heeft voor een enorme stroom aan reacties gezorgd aan het adres van de beheerders. Vooral ook omdat de overgang naar een andere beheerder nog niet officieel bij de vaste gebruikers bekend gemaakt was.

De gecombineerde informatie van het feit dat de beheerders per 1 september stoppen en de Stichting Marokkanen in eerste instantie niet, maar na 1 september wél in MFC De Kristal terecht kunnen, heeft bij veel mensen voor een verkeerd beeld gezorgd.

Stichting Marokkanen was één van de eerste mogelijke gebruikersgroepen die zich meldden bij de beheerders van MFC De Kristal, maar zag zelf af van het gebruikmaken van deze voorziening, omdat hun permanente huisvesting niet paste binnen de uniforme gebruikersregels. De beheerders van De Kristal kampen al jaren met een mankrachtprobleem. Dit is ook de reden waarom zij niet standaard elke zaterdag en zondag de hele dag open kunnen zijn voor welke groep dan ook.

De gemeente gaat er vanuit dat er per 1 september wél een oplossing is voor het beheertechnisch invullen van de uren in de weekenden en gaat met nieuwe beheerders hier ook afspraken over maken. Daardoor kan de Stichting Marokkanen na 1 september wel gebruik kan maken van MFC De Kristal en zal hun huisvestingsprobleem worden opgelost.

Sonja en René van Liesdonk beheren al bijna 4 jaar met plezier deze voorziening, maar het gebruik van dit gemeenschapshuis nam een enorme vlucht. Van Tai-Chi tot toneel, van vergadering tot inburgeringcursus en van streetdance tot zangkoren; allemaal in De Kristal te vinden. Hiernaast runnen ze al bijna 10 jaar met succes een opleidingsinstituut. Die combinatie ging na verloop van tijd zijn tol eisen en het aantal benodigde manuren was niet meer uit te voeren door twee personen.

Er was te weinig mankracht om het succes van MFC De Kristal te dragen. Na enig aandringen wordt nu door de gemeente aan een structurele oplossing gewerkt, maar de combinatie van beheer van De Kristal aan de ene kant en eigen bedrijf aan de andere, is gewoonweg praktisch onuitvoerbaar. Daardoor hebben de beheerders sowieso hun overeenkomst met de gemeente moeten opzeggen.

Het beheren van MFC De Kristal is erg leuk om te doen. Sonja en René van Liesdonk hopen dan ook op (een) enthousiaste opvolger(s), die er samen met de medewerking van de gemeente vol vuur, vaart en veerkracht tegenaan wil(len) gaan.