Partij van de Arbeid

PvdA Watermanifest

08-04-2008 04:56

In november 2008 neemt de PvdA voor het eerst deel aan de waterschaps-verkiezingen. Deze week stelde het PvdA-partijbestuur het Watermanifest vast. Voorzitter Lilianne Ploumen: Het thema water staat veel dichter bij mensen dan we wel eens denken, zeker in een tijd waarbij we te maken hebben met bijvoorbeeld een stijgende zeespiegel.'

De gewesten kunnen het watermanifest gebruiken bij de opstelling van de regionale verkiezingsprogrammas. Het manifest richt zich voornamelijk op de rol die waterschappen kunnen spelen bij het bereiken van gewenste maatschappelijke doelen: veiligheid, schoon water, droge voeten, vitale natuur en de beschikbaarheid van zoet water. Hans Oosters, voorzitter van de commissie Watermanifest, overhandigde het concept Watermanifest tijdens het PvdA duurzaamheidsfestival op 29 maart aan partijvoorzitter Lilianne Ploumen en aan de minister voor Ruimte en Milieu Jacqueline Cramer. Het partijbestuur stelde het manifest maandag 7 april vast.

Ploumen benadrukte bij het in ontvangst nemen dat de rol van water en daarbij een goed watermanagement, steeds belangrijker wordt. Het thema water staat veel dichter bij mensen dan we wel eens denken. Zeker in een tijd waarbij we te maken hebben met bijvoorbeeld een stijgende zeespiegel, grotere rivierafvoeren, verdroging en heftige neerslagpieken. Op deze terreinen worden politieke besluiten genomen die ingrijpen in de directe levenssfeer van mensen. De PvdA wil dat de sociaal democratische uitgangspunten leidend zijn bij het maken van deze besluiten.

Ook Jacqueline Cramer benadrukte het grote belang van een visie over het waterbeheer. De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds groter. Nederland wordt in toenemende mate langs vier kanten bedreigd door water. Aan de linkerkant door de stijging van de zeespiegel. Rechts door de groter wordende aanvoer van water door de grote rivieren. Van boven door meer neerslag. En langs de onderkant door de bodemdaling. Ofwel: alle ingrediënten voor overstromingen zijn aanwezig en we moeten dan ook meer nadenken over hoe we met deze dreiging willen omgaan.

Hans Oosters: De PvdA kiest voor het investeren in water als voorwaarde voor veiligheid en het voortbestaan van Nederland, economische ontwikkeling, innovatie, behoud van het landschap, natuur en recreatie. Oosters vervolgt: We gaan uit van de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten en de vervuiler betaalt. Ook is er een sterkere en proactieve rol voor waterschappen weggelegd als het gaat om het Ruimtelijk Ordening beleid.

Lees het manifest >