Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


`Rode Poes' op oude stek

De Rode Poes stond jarenlang in de F-buurt. Bij de vernieuwing van de wijk werd deze weggehaald en later geplaatst op een rotonde in Gein. Bewoners uit de F-buurt waren hier niet blij mee en wilden de `Rode Poes' graag terug in de F-buurt. Een van deze bewoners, Nel Klaver, vertelde in een brief aan de stadsdeelraad waarom.

"De Rode Poes is niet zomaar een speelobject of een kunstobject. De Rode Poes is het symbool geworden van de inzet en de vele werkzaamheden die Anne de Haan (overleden in november 2003) voor onze buurt en voor het hele stadsdeel heeft verricht. Anne heeft meer dan 30 jaar in de F-buurt gewoond. Door haar acties en inzet is er destijds een speelgelegenheid voor kinderen gekomen tussen de flats Fleerde (waar Anne toen woonde) en Frissenstein. De Rode Poes maakte deel uit van de speelobjecten. Na de afbraak van de flats in 1997/98 heeft Anne zich ingezet om de poes geplaatst te krijgen als speelobject in Florijn waar ze na de afbraak van Fleerde woonde. Zo heeft de poes jarenlang als speelobject op het toenmalige grasveldje voor Florijn gestaan, tot hij ook daar moest verdwijnen i.v.m. nieuwbouw."

De Rode Poes is inmiddels al ruim 30 jaar oud. Hierdoor werd het object kwetsbaar en moest het meerdere malen worden gerestaureerd. De poes blijkt niet meer geschikt te zijn als speelobject. Een centrale plek op een rotonde bleek een uitermate geschikte locatie te zijn omdat hiermee de kans op beschadiging het kleinst is.

Niemand kon het oneens zijn met deze essentiële argumenten van Nel Klaver voor de terugkeer van de Rode Poes naar de F-buurt. Nu heeft de Rode Poes zijn definitieve plek gekregen als kunstobject op de rotonde onderaan de Gooiseweg, ter hoogte van Florijn. Hiermee is de Rode Poes niet alleen meer het symbool van Anne de Haan, maar ook een `wachter' van de F-buurt geworden.

Op de foto staan v.l.n.r.: Heero Viel, Jeltje en Eelco Viel (de kinderen van Anne de Haan en Heero Viel) en Nel Klaver.