Waterschap Groot Salland

Groot Salland tekent voor duurzaam inkopen

Laatste wijziging: 8 april 2008

Dagelijks bestuurslid Godelieve Wijffels was op 7 april 2008 in het gemeentehuis van Hardenberg één van de ondertekenaars van het programma Duurzaam Inkopen Overheden. Ook de gemeenten Hardenberg (wethouder Janssen) en Almelo (wethouder Kuiper) ondertekenden deze verklaring. Daarmee geven zij bij het inkopen van producten en diensten structureel aandacht aan milieu- en energieaspecten en aan eerlijke handel. De ondertekening vond plaats tijdens het minisymposium "Duurzaam Inkopen, een kwestie van doen!"

De Nederlandse overheden geven jaarlijks 40 miljard euro uit aan inkopen, variërend van bijvoorbeeld kopieerpapier tot aan de bouw van een kantoor. Vanwege dit grote inkoopvolume kunnen de overheden met duurzaam inkopen een belangrijke bijdrage leveren aan de verkoop van producten en diensten van bedrijven die duurzaam produceren. Beide gemeenten en het Waterschap Groot Salland kopen alle elektriciteit `groen' in. Het waterschap gaat binnenkort enkele hybride auto's aanschaffen en heeft bij de uitbreiding van de bouw van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Zwolle bij de aanbesteding gelet op het energie- en chemicaliën gebruik.

Jan de Vrieze, directeur van Natuur en Milieu Overijssel is blij met de ondertekening. Inmiddels nemen negen van de vijfentwintig Overijsselse gemeenten en drie van de vijf waterschappen deel aan het programma. "Wij hopen dat de overige gemeenten en waterschappen volgen. Alleen dan kan de landelijke doelstelling van 75% duurzame inkoop in 2010 worden gehaald". Hij wijst op de voordelen van duurzaam inkopen. "De aanschaf van energiezuinige producten levert op den duur geld op, en door aanschaf van duurzame bedrijfskleding werken werknemers in Zuidoost-Azië onder verbeterde arbeidsomstandigheden".

De ondertekening houdt deelname in aan het Programma Duurzaam Inkopen van de Rijksoverheid. Dit programma ondersteunt overheden bij de uitvoering van het duurzaam inkoopbeleid. Het rijksprogramma wordt uitgevoerd door de organisatie SenterNovem. Zie voor verdere informatie www.senternovem.nl/duurzaaminkopen.

Deelnemers Overijssel aan het Programma Duurzaam Inkopen Overheden:


· Almelo


· Deventer


· Enschede


· Hardenberg


· Hengelo


· Hof van Twente


· Kampen


· Steenwijkerland


· Zwolle


· Provincie Overijssel


· Waterschap Groot Salland


· Waterschap Regge-Dinkel


· Waterschap Reest-Wieden

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl