Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1 210
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 8 april 2008

Kenmerk 049

Opening HR-centrale Afval Energie Bedrijf uitgesteld

De gemeente Amsterdam stelt de opening van de Hoogrendements Centrale van het Afval Energie Bedrijf (AEB) uit. Dat heeft wethouder Carolien Gehrels (Bedrijven) vandaag bekendgemaakt. De opening stond gepland op 29 april. De laatste stand van zaken bij de HR-centrale noodzaken de gemeente om de opening uit te stellen.

Uit de diverse onderzoeken die sinds 2 februari jl. zijn ingesteld naar de oorzaak van en de mogelijke oplossing voor de asbreuk bleek dat er sprake was van een vermoeiingsbreuk door veranderingen in de uitlijning tijdens het gebruik. Omdat de oorzaak hiervan nog niet bekend was, is hiernaar nader onderzoek ingesteld.

Wethouder Gehrels heeft de gemeenteraad op 27 maart jl. meegedeeld dat parallel aan die onderzoeken de reparatie van de as in gang is gezet. De herplaatsing van de gerepareerde as is inmiddels gerealiseerd. De gerepareerde as is 4 maart aangeleverd en op 7 maart teruggeplaatst. Na het terugplaatsen van de as is voor het onderzoek additionele monitoring apparatuur geplaatst waaronder een laser continue meting.

Vervolgens is de turbine weer opgestart. Na enkele dagen draaien bleek dat de laser meting begon te verlopen, wat vertaald kan worden in een mogelijk uitlijnprobleem tijdens het gebruik.

De turbine is daarop stopgezet voor het kunnen uitvoeren van controlemetingen. Deze metingen bevestigden een afwijking in de uitlijning. Omdat kleine afwijkingen een stabiele ingebruikname van de nieuwe as in de weg staan, is besloten eerst de oorzaak van de uitlijnproblemen te achterhalen voordat de nieuwe as definitief in gebruik kan worden genomen. Dit alles om te voorkomen dat nieuwe schade aan de as ontstaat.

Men is nog steeds met man en macht bezig de oorzaak van de uitlijnproblemen te achterhalen. Dit vraagt om een gedetailleerde en grondige analyse, die de nodige tijd zal vergen. Dit betekent dat de HR-centrale weliswaar afval verwerkt, maar op dit moment geen elektriciteit opwekt.

Dit alles heeft de gemeente ertoe gebracht om de geplande opening van de HR-centrale op 29 april tot nader order uit te stellen. Wethouder Gehrels: "Uiteraard had ik graag gezien dat we dit mooie en innovatieve Amsterdamse project met alle betrokkenen op de voornoemde datum hadden kunnen vieren, maar feit is dat de HR-centrale op 29 april niet voor de volle 100% operationeel zal zijn. Samen met de directie van het AEB zullen we er alles aan doen om de elektriciteitsopwekking zo snel mogelijk te hervatten en dan zal de opening alsnog gevierd gaan worden."

Pb-049



Gemeente Amsterdam