Gemeente Capelle a/d IJssel

Graffiti op metrokolommen aangepakt

Van de metrokolommen van de RET is de graffiti verwijderd. Dit dankzij een samenwerking tussen de gemeente, de RET en Bizon Buitenreclame. De RET en de gemeente verleenden Bizon toestemming om reclame te plaatsen op de metrokolommen. Voorwaarde van de gemeente was dat alle kolommen schoongemaakt zouden worden en in de toekomst ook vrij van graffiti blijven. Inmiddels zijn de reclameframes geplaatst. Kolommen die niet interessant zijn voor reclamevoering, krijgen binnenkort groenblijvende klimop

De overeenkomst met Bizon loopt tot 1 januari 2010. Voordat deze periode afloopt, evalueren we de aanpak en besluiten we of we de vergunning verlengen.

Een schone woon- en werkomgeving verhogen het gevoel van veiligheid. Daarom vinden we het belangrijk om graffiti te bestrijden. We hebben een contract afgesloten met schoonmaakbedrijf CSU Cleaning Services bv. Dit bedrijf verwijdert graffiti van gemeentelijke objecten en van de eigendommen van partijen die meedoen met het schoonmaakcontract voor 8,89 per vierkante meter. Racistische graffiti wordt binnen één werkdag verwijderd en overige graffiti binnen drie werkdagen.

De RET voert een eigen schoonmaakbeleid voor graffiti in de metrovoertuigen, de metrostations en de metrobaan. De metrokolommen ontbraken daarin.

De RET wilde vanuit financieel oogpunt niet meedoen met het schoonmaakcontract van de gemeente. We zochten samen naar een andere oplossing voor de vervuiling van de kolommen.

Bizon Buitenreclame biedt in heel Nederland faciliteiten en locaties voor reclame voor culturele en charitatieve instellingen. Deze instellingen adverteren tegen relatief lage prijzen.

Bizon gebruikt A0-wisselframes en A0-vlakken op onder andere peperbussen en papier- en glasbakken. Bizon verzorgt in de gemeente ook de reclame op de objecten van Eneco.

Een aantal metrokolommen wordt in de toekomst eventueel gebruikt voor kunstuitingen.