Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Geluidshinder door experiment Schiphol in Osdorp

8 april 2008
Schiphol experimenteert vanaf 13 maart met nieuwe uitvliegroutes vanaf de Zwanenburgbaan met de bedoeling de geluidsoverlast door vliegtuigen te beperken.

Sinds het experiment loopt, heeft het stadsdeel veel klachten van bewoners in de woonwijk De Aker ontvangen. Portefeuillehouder Wouter Looman heeft de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gevraagd naar de oorzaak van de vele ongewenste lage vliegbewegingen boven deze woonwijk. Dit wijkt af van de uitvoering van het experiment zoals toegelicht door de LVNL. Ook heeft hij aangedrongen op beëindiging van deze situatie. "Het moet toch niet zo ingewikkeld zijn om vliegtuigen eerst een stukje rechtdoor te laten vliegen voordat ze naar het oosten afbuigen", aldus Looman "Ik zie voor het stadsdeel een signalerende rol richting Schiphol en de centrale stad, waar wethouder Asscher de belangen van Amsterdam vertegenwoordigt."

Digipanel

Zienswijze Osdorp

In de inspraaktermijn heeft stadsdeel Osdorp in een zienswijze haar zorg al geuit over de dreigende extra geluidsoverlast. Het stadsdeel heeft de Ministers van Verkeer & Waterstaat en VROM nadrukkelijk gevraagd het belang van Amsterdam West zorgvuldig af te wegen. In de zienswijze is ook aangedrongen om het gebruik van de zogenoemde korte oostbocht over Osdorp en Slotervaart te heroverwegen en de vliegroutes tijdens het experiment zodanig te optimaliseren dat woongebieden in deze stadsdelen zoveel mogelijk worden ontzien.

Klachten melden

Tot slot wijst het stadsdeel Osdorp op het belang van het melden van klachten bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol op, www.bezoekbas.nl of 020 601 5555. Op deze manier worden de klachten centraal geregistreerd en wegen ze mee in de verdere besluitvorming. Daarnaast wil Osdorp via het digitaal burgerpanel dat binnenkort van start gaat, zelf nagaan hoe Osdorpers tegen Schiphol aankijken. Bewoners kunnen zich al aanmelden voor dit panel via Digipanel Osdorp.