Woonbond


08-04-2008

Problemen met balansventilatie

De SP fractie uit Amersfoort wil naar aanleiding van de uitzending van Zembla van 30 maart over balansventilatie in Vathorst een debat in de raadsvergadering van 8 april. Het televisieprogramma Zembla besteedde zondag (30 maart) aandacht aan de problemen in de Amersfoortse wijk. De woningen in die wijk zijn voorzien van balansventilatie. Veel bewoners hebben met gezondheidsklachten te kampen.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) en het Astma Fonds pleiten voor het onmiddellijk stopzetten van het inbouwen van de balansventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen. Zij worden daarin gesteund door PvdA, VVD en GroenLinks. CDA en SP vinden dat met het systeem niet zoveel mis is, maar dat de bouwbedrijven slecht werk afleveren (AD, 31 maart). VEH en het Astmafonds eisen een landelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van balansventilatie. De Woonbond vindt ook dat het tijd is voor een pas op de plaats. Voordat de precieze oorzaken van de gezondheidsklachten en bijbehorende oplossingen bekend zijn, zou het systeem niet meer moeten worden toegepast. Een landelijk onderzoek moet uitsluitsel geven.

Diverse media berichtten over de werking van het systeem. Men is het niet eens over de oorzaken van de gezondheidsklachten. De GGD deed onderzoek in Amersfoort en ontdekte dat 60% van de bewoners in de nieuwbouwwijk benauwdheidsklachten heeft. Onderzoek van de GGD Groningen uit 2002 toonde aan dat balansventilatiesystemen onvoldoende capaciteit hebben. Onderzoeksinstituut OTB rapporteerde in 2007 dat het voor veel mensen niet duidelijk is hoe het systeem werkt en hoe het moet worden onderhouden. Hierdoor wordt balansventilatie vaak verkeerd gebruikt. Hoogleraar Van Bronswijk van de TU Eindhoven vindt het systeem ongeschikt voor Nederland vanwege het vochtige klimaat. Doordat er geen duidelijkheid is over de oorzaken van de klachten, kan er ook geen oplossing worden gevonden op korte termijn en blijven de bewoners in onzekerheid zitten. Daarom is het zaak dat bestaande installaties goed worden gecontroleerd en bewoners samen met gemeenten en verhuurder op zoek gaan naar een oplossing. Zo meldt de gemeente Amersfoort dat zij een meetrapport eist bij oplevering van woningen en dat bouwers de systemen moeten controleren. Ook neemt de gemeente het initiatief om met betrokken (private) partijen afspraken te maken over het nemen van maatregelen om de problemen met de installaties snel en goed op te lossen. Beide corporaties zijn direct na het onderzoek gestart met het controleren van de balansventilatiesystemen in al hun huurwoningen in Vathorst met dit systeem.