GroenLinks

GroenLinks boekt succes: ambtenaren de trein in en kabinet in schone auto's

8 april 2008

Ambtenaren en ministers die op dienstreis gaan binnen een straal van 500 kilomter moeten voortaan de trein nemen in plaats van het vliegtuig. Dat heeft de Tweede Kamer vandaag uitgesproken, door met ruime meerderheid een motie van GroenLinks hierover aan te nemen.

Onlangs bleek dat rijksambtenaren zeer veel vliegen, ook binnen Europa. Samen vliegen zij bijna 4.000 keer de wereld rond. 70% van het aantal vluchten is binnen Europa. GroenLinks vindt dat de overheid het goede voorbeeld moet geven en dus als het even kan de trein moet nemen.

Ministers moeten voortaan ook in schonere en zuiniger dienstautos gaan rijden. Ze mogen nu nog rijden in autos met het A tot en met D-label. Minister Cramer zei in een debat met de kamer al toe het D label te willen schrappen. Toch wilde GroenLinks en de PvdA verder gaan. Samen dienden wij een motie in, waarin het kabinet werd opgeroepen alleen gebruik te maken van autos in het A en B label. Minister Cramer heeft deze motie overgenomen, zodat vanaf 2009 ministers en hoge ambtenaren in relatief schone autos moeten rijden. Uit recent onderzoek van de NOS bleek dat veel ministers in vuile autos rijden en zich zelfs niet aan het D label houden.

Wijnand Duyvendak

---