Deelgemeente Charlois Rotterdam

Het Baken wordt Medisch Sociaal Centrum Zuid

In de loop van 2008 wordt in het centrum voor dagopvang Het Baken aan de Sliedrechtstraat 4 het Medisch Sociaal Centrum Zuid gevestigd.

Dit zijn de gemeente Rotterdam, Bouman GGZ, Leger des Heils en deelgemeente Charlois in principe overeen gekomen.

In dit centrum krijgen cliënten van Rotterdam Zuid met sociale, psychiatrische en/of verslavingsproblemen, individueel en op afspraak behandeling. Daarbij gaat het om zorg, medicatie en activering. Doel is deze mensen perspectief op een betere toekomst te bieden. Bouman GGZ gaat deze zorg bieden.

Op de noordoever van de stad is reeds een tiental jaren een soortgelijke voorziening gevestigd. In Rotterdam-Zuid is deze er nog niet. Vorig jaar heeft de deelgemeente Charlois haar medewerking toegezegd om op haar grondgebied een geschikte plek voor dit centrum te zoeken.

Methadonbus verdwijnt

Belangrijk winstpunt is dat de vestiging van dit centrum het mogelijk maakt de Methadonbus op te heffen en de leefbaarheid in de directe omgeving te verbeteren.

De Methadonbus aan de Zuiderparkweg is vanwege de overlast veel omwonenden een doorn in het oog.

De huidige cliënten die nu in drie uur per week hun medicatie in de bus krijgen toegediend, komen dan voortaan op afspraak naar het MSC Zuid. En omdat dit centrum zeven dagen per week en tien uur per dag open is, kunnen hun bezoeken over de week worden gespreid. Hierdoor zal het aantal dagelijkse bezoeken drastisch lager komen te liggen. Daarnaast kan hen in een vaste voorziening betere zorg en activering worden geboden en is eventuele overlast vanuit een vaste locatie beter beheersbaar.

Daarnaast gaat het om streng geselecteerde deelnemers aan het landelijk heroïneonderzoek. Alle cliënten krijgen in het Medisch Sociaal Centrum Zuid op afspraak medicatie, behandeling en zorg.

Dagbesteding

Uitgangspunt is verder dat iedere cliënt dagbesteding heeft of krijgt, hetzij in een baan, hetzij bij één van de activiteitencentra van Bouman GGZ elders in de stad. Aan diegenen die nog niet zover zijn, biedt Bouman GGZ in het Medisch Sociaal Centrum Zuid een activeringstraject.

In het afgelopen jaar heeft het Charloise deelgemeentebestuur diverse locaties zeer zorgvuldig bekeken. Uiteindelijk bleef alleen de locatie Baken over als geschikte plek.

Hier verzorgt het Leger des Heils nu nog dagopvang voor maximaal 150 dak- en thuislozen. Deze dagopvang, een open voorziening, komt niet in het pand terug.

De direct omwonenden zijn inmiddels per brief geïnformeerd. Meer informatie vindt u hier.

Heeft u vragen over de vestiging van deze voorziening dan kunt u deze stellen via het speciale telefoonnummer 010 - 410 74 32 (tijdens kantooruren) of via het e-mailadres uwvraag@charlois.rotterdam.nl