Waterschap Vallei & Eem

start

Grootschalig dijkverbeterplan van start

Waterschap Vallei & Eem gaat 24 kilometer dijk langs de Zuidelijke Randmeren (Gooimeer en Eemmeer) verbeteren Tijdens de verplichte vijfjaarlijkse veiligheidstoets in 2006 kwamen diverse tekortkomingen aan het licht. De dijk is op sommige plekken te laag en op een aantal plaatsen niet sterk genoeg.

Om de benodigde vergunningen te verkrijgen voor dit project is een Milieu Effectrapportage (MER) procedure gestart. Een klein gedeelte van de dijk ligt in Gelderland en een groter gedeelte in Utrecht. Beide provincies moeten als vergunningverlener instemmen met alle stappen in de MER-procedure. In de eerste fase van de MER-procedure zijn de gevolgen van alle mogelijke alternatieven onderzocht en vergeleken. Op basis van de uitkomsten stemden beide provincies eind 2007 in met het voorkeursalternatief dijkverbetering.

Richtlijnen uitvoering vastgesteld

Gedeputeerde Staten van Gelderland en Utrecht hebben eind maart 2008 de richtlijnen vastgesteld voor de uitvoering van de Milieu Effectrapportage (MER fase 2). Deze richtlijnen schrijven voor hoe de keuze voor dijkverbetering in detail moet worden uitgewerkt. Dijkverbetering heeft gevolgen voor het woon- en leefmilieu, voor de bodem, het water, de natuur, het landschap en de cultuurhistorie. In deze fase hecht Waterschap Vallei & Eem er aan om alle belangen goed tegen elkaar af te wegen, zodat daarin de juiste keuzes gemaakt kunnen worden.

Uitvoering

Waterschap Vallei & Eem gaat alle belanghebbenden zorgvuldig betrekken in de uitwerking van de dijkverbeteringplannen op deelniveau. Uiteindelijk zal dit - in 2009 - leiden tot een voorstel van gedetailleerde dijkverbeteringmaatregelen. Voor belanghebbenden bestaat dan nog de mogelijkheid bezwaar en beroep in te dienen op dat voorstel. Als Gedeputeerde Staten van de Provincies Utrecht en Gelderland uiteindelijk ook deze tweede fase van de MER vaststellen, dan zal Waterschap Vallei & Eem starten met het uitvoeren van de dijkverbeteringmaatregelen. Dat zal vermoedelijk begin 2010 zijn. In 2012 moet de dijk aan alle veiligheidsnormen voldoen.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

De uitvoering van de werkzaamheden langs de Zuidelijke Randmeren en Eem wordt door het Rijk gesubsidieerd uit het
Hoogwaterbeschermingsprogramma.Om het belang en de wederzijdse verantwoordelijkheid van alle partijen bij de uitvoering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma te onderstrepen worden op 10 april 2008 in Lekkerkerk intentieverklaringen tussen waterschappen, provincies en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat getekend. Voor de Zuidelijke Randmeren en Eem ondertekent Dijkgraaf K. van de Langemheen de intentieverklaring. Deze verklaring wordt ook ondertekend door de provincies Gelderland en Utrecht en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw J.C. Huizinga-Heringa.

Voor meer informatie kunt u terecht op de speciale website over het dijkverbeteringproject http://dijkverbetering.wve.nl.