Waterschap Vallei & Eem

op calamiteiten

Waterschap voldoende voorbereid op calamiteiten

Waterschap Vallei & Eem is voldoende voorbereid op eventuele calamiteiten: alle leden van de negen calamiteitenteams worden voortdurend opgeleid voor hun taak binnen het team, er wordt voldoende geoefend en de voorzieningen zijn aanwezig. Dat staat in het jaarverslag calamiteitenzorg over 2007, dat Dijkgraaf en Heemraden hebben vastgesteld. Het calamiteitenplan van het waterschap is vorig jaar aangepast en goedgekeurd door de provincies Gelderland en Utrecht. Ook zijn er technische aanpassingen aangebracht in voorzieningen in het waterschapscrisiscentrum. Ook de opslag van materiaal en materieel dat bij de bestrijding van calamiteiten wordt gebruikt, zijn sterk verbeterd door onder andere een nieuwe loods in Baarn.

Het waterschap heeft in 2007 ook de contacten met de veiligheidsregio's aangehaald. Bij de Veiligheidsregio Utrecht is inmiddels een waterschapsmedewerker voor twee dagen per week namens de waterschappen gedetacheerd.

Na een periode waarin - vanwege de reorganisatie - nauwelijks werd geoefend is het waterschap vanaf begin oktober 2007 weer geoefend. Voor 2008 staan er zeven oefeningen op het programma. Het waterschap bereid zich zo goed voor op mogelijk calamiteiten als extreem hoog water in de Nederrijn of de randmeren, extreme regenval, waterkwaliteitsproblemen. In november neemt het waterschap deel aan de landelijke oefening waarbij er hoog water wordt gesimuleerd.

Ook waren er in 2007 een paar beginnende calamiteiten zoals storm en extreme neerslag, droogte, een persleidingbreuk en een slecht werkende rioolwaterzuivering. De kwalijke gevolgen voor natuur en water werden op adequate wijze beperkt.