Gemeente Dongen


Hoge Akker vanaf deze week op de schop

Vanaf deze week zijn er op verschillende plaatsen in de Hoge Akker stratenmakers bezig om onder andere alle kruisingen een kleine facelift te geven. Dat is nodig om de verkeersveiligheid in de wijk te vergroten. In de Hoge Akker mag je niet harder dan dertig kilometer per uur rijden, alleen weten veel mensen dat niet. Kruisingen in zon gebied moeten bijvoorbeeld gelijkwaardig zijn aan elkaar, maar dat is nu nog niet zo.

Daarom laat de gemeente op alle kruisingen verkeersplateaus aanleggen, zodat het kruispunt iets hoger komt te liggen en de automobilisten afgeremd worden. Zodra een kruising is aangepast, hebben fietsers, brommers en automobilisten van rechts daar voortaan voorrang. Het eerste kruispunt dat op de schop gaat is de
Oudstraat-Merkelbachstraat.

Smallere toegangswegen
Andere maatregelen zijn het versmallen van de toegangswegen tot de wijk vanaf de Berlagestraat. De inritten worden minder steil. Daardoor moet het voor de automobilist duidelijker worden dat hij een dertigkilometerzone binnenrijdt. Ook past de gemeente na de zomervakantie de fietsroutes in onder andere de Gaudistraat en de Gropiusstraat aan. De rode fietsstrook verdwijnt.

Verkeershinder
Om de overlast zo veel mogelijk te beperken, neemt de gemeente de kruispunten in fases onder handen. Maar bewoners moeten wel met enig verkeershinder rekening houden. Sommige straten zijn tijdelijk moeilijk bereikbaar. De bewoners aan die straten ontvangen van tevoren bewonersbrieven. In november 2008 moet het werk klaar zijn. De gemeente gaat op diverse momenten communiceren over de veranderingen in de wijk en kinderen erop attenderen dat zij verkeer van rechts voortaan voorrang moeten verlenen.