Gemeente Dongen


Voorstel bouw 23 woningen aan Bolkensteeg

Tijdens een drukbezochte informatieavond hebben de gemeente en projectontwikkelaar Vita Vastgoed maandag 7 april de nieuwbouwplannen gepresenteerd voor 23 koopwoningen aan de Bolkensteeg. Het gaat om de locatie waar nu Mechanisatiebedrijf Verbunt gevestigd is. Dat bedrijf wil verhuizen naar Tichelrijt. Wethouder Joop Velthoven: 'Als gemeente staan we voor de opgave om nieuwbouwlocaties te realiseren binnen de bebouwde kom. Dat zijn de zogeheten inbreidingslocaties. Deze plek is daar heel geschikt voor.'

Van 19 naar 23
De eerste plannen dateren van 2004, maar liepen vertraging op omdat de vorige projectontwikkelaar zich terug trok. 'Het oude plan voldeed niet meer aan een aantal voorwaarden, zoals de prijsstelling. Volgens het beleid van de gemeente moet de verhouding tegenwoordig 30% goedkoop, 40% middelduur en 30% duur zijn. We hadden wat tijd nodig om een plan te presenteren dat financieel haalbaar is en waar randvoorwaarden als parkeren, spelen en groen goed vertegenwoordigd zijn. Het verklaart ook waarom het aantal woningen is gestegen van 19 naar 23', aldus Sebastiaan Selders van Vita Vastgoed.

Bijpassende kleurstelling
Uit de presentatie werd duidelijk dat het ontwerp en de kleurstelling van de woningen aansluiten bij de huizen die je nu tegenkomt in de wijk. Er komen zeven halfvrijstaande en zestien aaneengesloten woningen. DWV Woningcorporatie zet de huizen in de goedkope sector op de markt. In het midden van het plan is ruimte voor een speelgebied met een afmeting van ongeveer 400m2. Om zoveel mogelijk aan te sluiten op de bestaande verkeersstructuur komt er bij de nieuwe woningen een doorgaande weg die aansluit op de Donk en de Druivengaarde.

Reacties
De omwonenden reageerden overwegend positief, maar sommigen maakten zich zorgen over de hoeveelheid groen en de speelruimte. 'Kunnen de kinderen er straks nog een balletje trappen?' Ook de toename van het aantal auto's in de buurt kwam ter sprake.
Verder vroeg een bewoonster zich af waarom de woningen met de rug naar de Bolkensteeg toe worden geplaatst. 'Dat is zo'n klap in je gezicht als je vanuit Dongen-Vaart Dongen in komt rijden.' Wethouder Velthoven gaf aan dat die opzet juist past bij de structuur in de wijk. 'Daar borduren wij op voort. Bovendien zullen wij erop aandringen dat er een mooie eenduidige erfafscheiding komt, net zoals bij De Beljaart.'

Planning
Omdat woningbouw op deze locatie niet binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan past, is er een vrijstelingsprocedure van toepassing. De concept ruimtelijke onderbouwing ligt tot en met 6 mei 2008 ter inzage. Het streven is om dit jaar de procedures afgerond te hebben, zodat volgend jaar de bouw kan beginnen.

Kijk voor meer informatie ook bij Plannen en projecten.

Impressie