Gemeente Moerdijk


08-04-2008: Milieujaarverslag 2007

Het college van Moerdijk heeft het Milieujaarverslag 2007 vastgesteld. Een belangrijke mijlpaal in 2007 is het vaststellen van het gemeentelijk milieubeleidsplan (GMP) voor de periode 2007- 2010. Hierin staan, naast de algemene milieubeginselen ook de beleidslijnen die per milieuthema zijn vastgelegd. Deze milieuthemas zijn bodem, geluid, externe veiligheid, lucht en geur, natuur, huishoudelijk afval, klimaat, licht, straling, vervuiling openbare ruimte. Daarnaast bevat het GMP doelen om milieu sneller bij de planontwikkelingen te betrekken en om in de toekomst te komen tot een meer gebiedsgericht milieubeleid.

Elk jaar meldt de gemeente in het milieujaarverslag wat voor een activiteiten op het gebied van milieu lopen en wat bereikt is. Dit is een verplichting op grond van de Wet milieubeheer.

Om de doelen uit het beleidsplan te verwezenlijken zijn actiepunten opgenomen. Bij de uitvoering van het milieubeleid springt de aanpak van de overlast van hondenpoep eruit. Dit ervaren de inwoners van Moerdijk ook als een van de grootste ergernissen.

Ook is een begin gemaakt met het opstellen van een monitoringssysteem waarmee de voortgang van het bereiken van de doelstellingen kan worden gemeten. Hiermee is de milieubeleidscyclus rond: vastleggen milieubeleid (GMP 2007-2010), uitvoering (actiepunten uit GMP), voortgang registreren (monitorinssysteem), evaluatie (milieujaarverslag). Bij de evaluatie onderzoeken we de wenselijkheid om het huidige beleid al dan niet aan te passen.

Het milieujaarverslag wordt bij het Gemeentelijk Informatiecentrum ter inzage gelegd, zodat iedereen daarvan kennis kan nemen. Ook het verslag is tegen betaling van legeskosten verkrijgbaar.