Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Binnenstadsvisie voor Meppel stap dichterbij (9-4-2008)

De afgelopen maanden is er een concept binnenstadsvisie voorbereid. Deze conceptvisie is aan Burgemeester & Wethouders voorgelegd. Tijdens een informatieve vergadering op donderdag 10 april wordt het concept voorgelegd aan de Gemeenteraad. Daarna krijgen de inwoners de gelegenheid hun mening over de binnenstadsvisie te geven.

Binnenstadsvisie 2008.pdf

* Het downloaden kost door de omvang van het bestand geruime tijd!

bijlage achtergrondinformatie en bouwstenen.pdf

Gebied
Het "centrumgebied" van de binnenstad van Meppel wordt globaal begrensd door de Grote Oever, de Noteboomstraat, Vledderstraat, Kromme Elleboog, Brouwersstraat en de Kleine Oever.
In het Uitvoeringsprogramma 2006-2010 Mee(r) doen Met Meppel hebben Burgemeester & Wethouders zich ten doel gesteld om een samenhangende en gedragen visie voor de binnenstad op te stellen.

Kader
De binnenstadsvisie gaat als beleidskader dienen voor toekomstige ontwikkelingen in de binnenstad en moet een invulling geven aan de behoefte aan een integraal beeld met als ruimtelijke en functionele dragers: toerisme, detailhandel, verkeer en stedenbouw. De uiteindelijke visie vormt de basis voor de toekomstige bestemmingsplannen en de actualisatie van kaders op het gebied van welstand en beeldkwaliteit.

Bouwstenen
In september 2007 is de inventarisatie en analyse fase afgerond voor de binnenstad. Deze analyse en inventarisatiefase is één van de bouwstenen voor de visie. Andere bouwstenen zijn het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP), de parkeernota, citymarketing, het detailhandelsonderzoek, de enquête onder bezoekers en inwoners en input uit de vergaderingen met de klankbordgroep.

Concept binnenstadsvisie
In de conceptvisie wordt de hoofdstructuur beschreven waarlangs de binnenstad functioneert met haar waterstructuur, historisch centrum, historische linten, centrumring en de woonbuurten. Per hoofdstructuur geeft de conceptvisie vervolgens ambities en ontwikkelingsrichtingen aan, waardoor de functie van de binnenstad sterker en beter zou kunnen worden. Vervolgens benoemt de conceptvisie de belangrijkste projecten en gebieden die voor Meppel een strategisch betekenis hebben of die essentieel zijn voor het realiseren van de ambities uit de binnenstadsvisie.

De visie gaat uit van vijf kenmerkende projectgebieden: het Bleekerseiland, de Pleinenreeks, De Swaenenborgh, het Mallegat en de tuinen van de stad. Per projectgebied worden de mogelijkheden beschreven. Naast ontwikkelingen in de binnenstad zijn er ook nog ontwikkelingen buiten de binnenstadsvisie geconstateerd die van groot belang zijn en invloed kunnen hebben op de binnenstad.

De belangrijkste ontwikkelingen die kansen kunnen bieden voor de binnenstad zijn: het opengraven van de gracht, ontwikkeling van het gebied rond Schouwburg Ogterop, de stadsentrees bij de Stadsreest (westelijk), de Bekinkbaan (oostelijk) en Oevers (noordelijk).

Vervolg
De conceptvisie is tot stand gekomen in samenspraak met een actieve klankbordgroep, de uitkomsten uit diverse deelonderzoeken en een enquête onder bezoekers en bewoners. De Gemeente wil graag dat de binnenstadsvisie tot stand komt in samenwerking met de samenleving.

De concept binnenstadsvisie wordt donderdag 10 april behandeld in een informatieve raadsvergadering.
Daarna wordt de conceptvisie ter inzage gelegd en krijgen inwoners de gelegenheid hun mening te geven over de visie door middel van inspraakreacties of tijdens inloopavond(en).

Na de inspraakperiode worden de reacties verwerkt en wordt een definitieve binnenstadsvisie door Burgemeester & Wethouders aan de Gemeenteraad voorgelegd ter vaststelling.