Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070816840

Vragen van het lid Bosma (PVV) aan de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma en mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over het bericht "Vmbo-er rekent op niveau basisschool". (Ingezonden 7 april 2008)


1
Heeft u kennisgenomen van het bericht "Vmbo-er rekent op niveau basisschool"? 1)


2
Deelt u de mening dat door het ontbreken van heldere eindtermen per leerjaar leerlingen in het basisonderwijs veel te gemakkelijk en zonder het gewenste niveau overgaan naar het volgende leerjaar en uiteindelijk de kans lopen om met een enorme leerachterstand de basisschool te verlaten? Zo ja, bent u bereid om heldere eindtermen per leerjaar in het basisonderwijs op te stellen en het onmogelijk te maken om kinderen die niet aan het gewenste niveau voldoen over te laten gaan?


3
Deelt u de mening dat kinderen die het gewenste niveau van de basisschool niet aankunnen niet op een reguliere basisschool moeten blijven zitten, maar naar het speciaal onderwijs moeten worden doorverwezen dat de kinderen een op maat gesneden opleiding kan geven? Zo ja, hoe verklaart u het dan dat er zoveel kinderen met enorme achterstanden, soms zelfs meer dan twee jaar, de basisschool verlaten en vervolgens vrij kansloos aan de laagste stroming binnen het vmbo beginnen?


4
Hoe verklaart u het dat de betere mavo-leerling bij spelling het laagste niveau voor het vmbo niet haalt en wat bent u voornemens te gaan doen om het niveau van de spelling op het vmbo te verbeteren?


1) "Vmbo-er rekent op niveau basisschool", De Telegraaf, 4 april 2008