Tamoil zet in op Bio-Ethanol (E-85)

08/04/2008 09:00

Tamoil

TAMOIL ZET IN OP BIO-ETHANOL (E-85)

Rotterdam, 8 april 2008 - Oliemaatschappij Tamoil Nederland uit Rotterdam start een ambitieus plan om het E-85 tankstationnetwerk in Nederland een sterke impuls te geven. De prijs van de E-85 brandstof wordt met ruim 30 cent per liter aanmerkelijk verlaagd en binnen afzienbare tijd zullen er 20 Tamoil tankstations voorzien zijn van een E-85 afleverunit. Het E-85 product van Tamoil wordt niet uit granen geproduceerd en belast daardoor niet de voedselketen.

Landelijk E-85 netwerk
Tamoil levert met haar ambitieuze plan een aanmerkelijke bijdrage aan de ontwikkeling van de E-85 markt in Nederland. Want sinds de introductie van de E-85 brandstof is het aantal E- 85 tankstations beperkt gebleven tot slechts 4 stuks. Mede als gevolg daarvan is ook de vraag naar E-85 auto's achtergebleven. Met de uitbreiding naar 20 Tamoil E-85 afleverunits wordt het aantal E-85 tankstations in Nederland verzesvoudigd. Als eerste zal medio april het Tamoil tankstation 'De Goffert' aan de Hatertseweg 340 in Nijmegen worden uitgebreid met een E-85 afleverunit. Na het Tamoil tankstation in Beesd is dit dan het tweede tankstation van Tamoil waar de milieuvriendelijke brandstof E-85 kan worden getankt.

Belangrijke prijsverlaging
In tegenstelling tot andere landen wordt het gebruik van de duurzame brandstof E-85 in Nederland nog niet gestimuleerd door een aantrekkelijke accijnsregime. De literprijs van E-85 steekt hierdoor ongunstig af tegen bijvoorbeeld Euro loodvrij. Na een eerdere prijsverlaging in februari van dit jaar van 9 cent per liter heeft Tamoil nu besloten van literprijs van E-85 per direct op het niveau van Euro loodvrij te brengen. Vooruitlopend op een meer stimulerend accijnsbeleid betekent dit een prijsverlaging van ruim 30 cent per liter, wat zeker een belangrijke bijdrage zal zijn aan de keuze voor de milieuvriendelijke brandstof E-85.

Samenwerking met Volvo
Het Tamoil tankstation'De Goffert'ligt op nog geen kilometer afstand van de Volvo dealer Henk Scholten in Nijmegen. En dat is niet toevallig, want oliemaatschappij Tamoil en Volvo werken onder het motto 'niet praten, maar doen' nauw samen om de verkrijgbaarheid van schonere brandstoffen snel te vergroten. Deze samenwerking heeft eerder al geleid tot de oprichting van de afleverunit in Beesd bij het hoofdkantoor van Volvo Cars Nederland.

Meer E-85 auto's
Er komen inmiddels steeds meer auto's op de markt die op deze schone bio-brandstof kunnen rijden. Daardoor ontstaat niet alleen meer vraag naar E-85 brandstof maar ook naar tankstations die E-85 aan kunnen bieden. Op basis van het samenwerkingsmodel met Volvo is er ook met de gerenommeerde automerken Ford en Saab een constructieve samenwerking tot stand gebracht. Een belangrijke factor hierbij is ook, dat het Tamoil tankstationnetwerk verspreid ligt over heel Nederland, waardoor Tamoil met de aangekondigde uitbreiding ook een landelijk netwerk voor E-85 kan aanbieden.

Bio-ethanol
E-85 is een mengsel van 85 procent bio-ethanol en 15 procent benzine. Bio-ethanol is een milieuvriendelijke brandstof die in tegenstelling tot normale benzine of diesel geen bijdrage levert aan het broeikaseffect. Bio-ethanol wordt gewonnen uit verschillende soorten biomassa en is daarmee een vernieuwbare, duurzame brandstof. Het E-85 product van Tamoil wordt niet uit granen geproduceerd en belast daardoor niet de voedselketen. De motoren van FlexiFuel-auto's zijn gebaseerd op de gewone benzine-uitvoeringen. Het concept is zeer gebruiksvriendelijk; de E85 en/of de benzine kan gewoon in dezelfde tank worden getankt. Zonder ingreep van de bestuurder controleert het motormanagement van de auto het mengsel waarmee de tank is gevuld en past daar volautomatisch de injectie en de ontsteking op aan.

Tamoil
De Tamoil Groep is een jonge ambitieuze en snelgroeiende Europese oliemaatschappij die de gehele keten beheerst van exploratie en raffinage tot de marketing. Het Europese Tamoil-netwerk telt meer dan 3.000 tankstations, verspreid over Italië, Zwitserland, Duitsland, Nederland en Spanje. De Tamoil Groep beschikt over eigen raffinagecapaciteit met drie moderne raffinaderijen in Italië, Zwitserland en Duitsland.

Tamoil Nederland B.V. is een flexibele onderneming, die streeft naar duurzame relaties door het leveren van maatwerk op het gebied van brandstoffen en de daarbij behorende dienstverlening. Tamoil onderschrijft drie belangrijke eindwaarden: continue ontwikkeling van producten en diensten, de zorg voor het milieu en sociale betrokkenheid. Tamoil ondersteunt daarom ontwikkelingen die een bijdrage leveren aan duurzame mobiliteit, zoals de levering via haar tankstationnetwerk van E-85 biobrandstof en van aardgas. De uitbreiding van het E-85 tankstationnetwerk is hieraan een belangrijke bijdrage.





http://INFO@TAMOIL.NL

http://www.tamoil.nl