Provincie Zuid-Holland

Strakkere regie provincie om kwaliteit gemeentelijk bestuur te versterken

Een uniforme aanpak, strakkere (termijn)afspraken, en beter vergelijkbare bestuurskrachtmetingen door één bureau: dat zijn de belangrijkste ingrediënten van de nieuwe rol die de provincie wil aannemen om de kwaliteit van het lokaal bestuur te versterken. Bestuurskrachtmetingen blijven een veranderinstrument van gemeenten, maar vinden voortaan plaats onder regie van Zuid-Holland. "We komen hiermee tegemoet aan de kritiek die we de afgelopen jaren kregen van onder meer onderzoekers, het rijk én van gemeenten zelf", stelt gedeputeerde Van Engelshoven-Huls (Bestuurlijke Zaken).

"Bovendien signaleren we dat sommige Zuid-Hollandse gemeenten hun huidige taken nu al niet zelfstandig aankunnen, laat staan de onvermijdelijke nieuwe taken." Met het nieuwe beleidskader verwacht de provincie beter te kunnen sturen op een objectieve en vergelijkbare bestuurskrachtmeting van gemeenten. "Burgers hebben recht op een doelmatige overheid die resultaten haalt", verklaart Van Engelshoven-Huls de achterliggende gedachte.

Gemeente blijft zelf bestuurskrachtmeting beoordelen De bestuurskrachtmeting van Zuid-Hollandse gemeenten moet door één bureau worden uitgevoerd. "De uitkomsten ervan worden daarmee goed vergelijkbaar", licht Van Engelshoven-Huls toe. Ook is zo gewaarborgd dat daadwerkelijk volgens de provinciale criteria wordt gemeten. Die criteria zijn bovendien aangescherpt en geactualiseerd. Het is vervolgens aan de gemeenten zelf om conclusies te trekken uit de bestuurskrachtmeting. Schiet een gemeente qua bestuurskracht tekort, dan kan schaalvergroting in beeld komen. "Herindeling is voor de provincie in zo'n geval een laatste, maar reële, optie."

Financiële controle gekoppeld aan bestuurskracht
Een gemeente met voldoende bestuurskracht staat in het nieuwe beleid niet meer onder de jaarlijkse financiële controle van de provincie. "Zo'n bestuurskrachtige gemeente wekt zo veel vertrouwen dat we er nog maar eens in de vier jaar een verdiepingsonderzoek uitvoeren. Daarbij zullen we de financiën koppelen aan het ambitieniveau van de gemeente, en andersom zijn de resultaten weer input voor de bestuurskrachtmeting." De provincie wil één regio aanwijzen tot proefgebied voor deze nieuwe manier van werken.

Definitieve vaststelling na reacties belanghebbenden Het college van GS sprak in het coalitieakkoord 2007-2011 de wens uit om het beleidskader voor de versterking van de kwaliteit van het lokaal bestuur, te herijken en moderniseren. Het vorige beleidskader stamde nog uit 2001.

De provincie vraagt aan onder meer de Zuid-Hollandse gemeenten om te reageren op het stuk, waarna het na de zomer in Provinciale Staten wordt vastgesteld. Ook zullen GS over de nota overleg voeren met de Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten en met de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In de definitieve versie worden ook de resultaten meegenomen van de lopende evaluatie van herindelingen tussen 1991 en 2007.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22