Ingezonden persbericht


PERSBERICHT PLAN11GROEP Leeuwarden, 8 april 2008

PLAN11GROEP BLIJ MET ONTWIKKELINGEN ZAAILANDPLAN

ALTERNATIEF VAN GROEN LINKS SLUIT AAN BIJ IDEEËN
PLAN11GROEP

De plan11groep woonde de commissievergadering voor stadsontwikkeling van de Leeuwarder gemeenteraad bij en constateerde verheugd dat de meeste partijen geen genoegen nemen met de forse kostenoverschrijdingen. Het is duidelijk dat op 23 april minstens 18 gemeenteraadsleden zeker tegen zullen stemmen waardoor slechts 1 extra tegenstem nodig is om B&W te dwingen tot het ontwikkelen van een ander plan.

GROENLINKS PLAN

GroenLinks stemde een jaar geleden nog met grote tegenzin in met het plan op grond van het omstreden referendum maar vond nu dat zij vanwege de niet afgesproken kostenoverschrijding de handen vrij had om een goedkoper en stedebouwkundig beter plan in te dienen dat meer gemoet komt aan de wil van de bevolking.

Net zoals de Plan11groep al van meet af aan betoogt, wil Groenlinks nu ook de bestaande parkeergarage niet opnieuw uitgraven en versterkt onderheien maar de nieuwe winkels grotendeels bouwen op delen van het Zaailand waar de uitbreiding van de parkeergarage is gepland.

GroenLinks wil dit doen aan de oostkant waar nu de verbinding tussen parkeer- garage en winkelcentrum ligt en aldus het museum en de nieuwe winkels samenvoegen.

PLAN11GROEP HEEFT NOG STEEDS BESTE PLAN

De Plan11groep houdt vast aan het in haar ogen stedebouwkundig en finan- cieel nog betere plan waarbij de winkelwand aan de zuidrand van het plein wordt gebouwd bovenop de nog te realiseren verdiepte uitbreiding van de parkeergarage. Hierdoor ontstaat een smal, langerrekt en intiem plein met zelfs meer funktioneel oppervlak dan het huidige plein.

Zelfs wannneer planschade ontstaat door stopzetten van de huidige planvor- ming, blijft dit plan goedkoper.

VERZOEK TOT DOORREKENEN AAN B&W

De Plan11groep heeft B&W en de gemeenteraad verzocht om haar plan financieel door te rekenen en ook te beoordelen op de stedebouwkundige meerwaarde.

Het verzoek aan B&W en de gemeenteraad met de samenvatting van het alternatieve plan is bijgevoegd.

Info: Plan11groep@live.nl

Plan11groep

Nieuwe Kade 17

8911 JX Leeuwarden

plan11groep@live.nl

Aan het college van burgemeester en wethouders, gemeenteraadsleden c.q. leden van de commissie Stadsontwikkeling van de gemeente Leeuwarden

Leeuwarden, 8 april 2008

Betreft: Plan Zaailand

Geachte heren, dames,

Hierbij geef ik u naar aanleiding van het college-voorstel om extra geld ter beschikking te stellen voor het plan Zaailand onze zienswijze over de actuele situatie van het plan "Zaailand" en doe voorstellen voor verbetering.

Deze voorstellen zijn tevens bruikbaar voor een doorstart van het project of een alternatief wanneer de raad het voorstel voor extra budget afwijst.

ZIENSWIJZE

Het huidige plan "Zaailand" is een stedebouwkundig, economisch en financieel slecht plan, er ligt feitelijk in het geheel geen stedebouwkundige visie aan ten grondslag.


- In het huidige plan zijn de stedebouwkundige funkties van het plein en de omringende bebouwing onder- geschikt gemaakt aan de bijna dwangmatige gedachte dat een onder persoonlijke voorwaarden verstrekte donatie van 15 miljoen moest worden uitgegeven aan een vele malen duurder museum dat voor zeer lange termijn beeldbepalend zal zijn terwijl er geen discussie mogelijk was over de architectuur van het museum.
- Om het noodlijdende museum-project financieel rond te krijgen kreeg een bereidwillige financier nagenoeg carte blanche om het bij hem favoriete noordelijke deel van het plein op te kopen waarbij niet stedebouw- kundige maar commerciële overwegingen allesbepalend waren.
- Bij de inrichtingskeuze stond niet de verfraaiing van het plein voorop maar een commercieel lucratieve

"winkelfuik" naar voorbeeld van de Leeuwarder "Bilgaard-passage". De keuze van inrichten die hierbij werd

gemaakt, zal verwoestende lange termijn effecten hebben op de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het

plein en zal ook negatieve economische en sociale effecten hebben op andere delen van de binnenstad.
- Het huidige plan Zaailand weert mensen van het plein en drijft hen een smalle winkelfuik in waar 's-avonds niemand zich meer tussen de rolluiken waagt. Wie zich toch op het kale en verstoten plein begeeft, kan in het meest gunstige geval vanaf een terrasje uitkijken op de lelijke kantoorgevels aan de overkant.


- Over smaak valt niet te twisten. Maar in dit geval kan beter worden gesteld dat het de bevolking en haar afvaardiging in de raad niet eens gegund werd om hierover te twisten. Bij de laatste kostbare verbouw van het huidige museum was wel ruimte voor een publieke discussie waarbij op zorgvuldige wijze een visie werd uitgewerkt door Gunnar Daan die een authentieke en tijdloze Friese uitstraling nastreefde van de gebouwen. Maar bij het huidige ontwerp is gekozen voor een glas-in-staal-ontwerp met commerciële uitstraling dat over 20 jaar weer gedateerd zal zijn en beslist niet in de omgeving past.
- De laatste "duurzame" verbouw van het Fries museum die destijds ook een enorme impuls voor de stad

had moeten vormen werd in 1997 opgeleverd waarbij ten behoeve van de ondergrondse verbinding een aantal historische panden werd gesloopt. De onderdoorgang met aan weerszijden de toegangsblokken kostten alleen al 10 miljoen. Het is een vorm van kapitaalvernietiging en onverantwoord om nu na 10 jaar deze gebouwen alweer volledig af te schrijven en de samenleving te belasten met een onvoldoende door-

dacht zogenaamd lange termijn plan met zeer twijfelachtige economische effecten.
- De meerderheid van de Leeuwarder bevolking was tegen het huidige plan. Deze meerderheid was niet bindend. Maar de vraagstelling van het referendum was misleidend waardoor veel stemmen op de verkeerde plek terecht kwamen. Dat bleek uit onderzoek van de universiteit van Twente. Feitelijk was een bindende meerderheid wel degelijki tegen het plan.

Het huidige project is het beste te vergelijken met het accepteren van een gift van E 10.000,- door iemand met een minimum loon die het liefst in zijn zojuist aangeschafte Volkswagen blijft rijden maar die als voorwaarde voor het accepteren van de gift verplicht wordt om een peperdure maar in zijn ogen lelijke Rolls Royce te kopen en hier verplicht 50 jaar lang in moet blijven rijden.

Wij stellen het op prijs wanneer u wilt reageren op onderstaand voorstel van de plan11groep en het daarbij beoordeelt op de financiële consequenties (inclusief schade van het stopzetten van de huidige planvorming) alsmede op economische, stedebouwkundige en sociale aspecten en op draagvlak onder de bevolking.

Hoogachtend,

Plan11groep

Bijlage bij de brief van de Plan11groep aan B&W, gemeenteraadsleden/commissieleden over het Zaailandplan bij de behandeling van dit plan in de raadscommissie voor Stadsontwikkeling.

ZAAILAND-PLAN "PLAN11GROEP"

Hieronder treft u een samenvatting aan van het alternatieve plan van de Plan11groep dat ervan uitgaat dat voor elk stadsplein geldt "eens verkocht blijft verkocht". Het wil zorgvuldig omgaan met de huiskamer van Leeuwarden en is stedebouwkundig, economische en financieel beter onderbouwd dan het huidige plan van

de gemeente Leeuwarden.

PLEIN


- Het Zaailand wordt niet aan de gedeeltelijke noordkant maar aan de gehele zuidkant bebouwd. Aan de zuidkant is in tegenstelling tot de noordkant wel voldoende ruimte tussen de bestaande bebouwing en het paleis van justitie, c.q. de parkeergarage.

Door de zuidkant te bebouwen blijft de zichtlijn op het paleis van justitie intact.

De Plan11groep wil de inwoners en bezoekers van Leeuwarden een lang, smal en overzichtelijk plein laten ervaren met aan de zuidzijde de door de gemeente gewenste luxe winkels en aan de noordzijde de bestaande winkelketens, afgewisseld met terrassen.
- De lelijke en ongezellige kantoorbebouwing aan de zuidkant wordt aan het zicht onttrokken door winkel en horeca-panden met gevels die geïnspireerd zijn op de bestaande 19e eeuwse stijl in die omgeving. Er blijft een smalle doorgang tussen oude kantoorbebouwing en nieuwe panden voor werkverkeer.

- Het bebouwen van de zuidkant kan op economische wijze worden gecombineerd met de verdiepte uitbreiding van de parkeergarage aan de zuidkant. De bestaande parkeergarage hoeft niet te worden verdiept en hoeft ook niet te te worden onderheid, wat een grote kostenbesparing oplevert.

MUSEUM


- Alleen de moderne collectie van het Fries museum en het filmhuis verhuizen naar het pleinafsluitend

gebouw dat een geheel nieuwe monumentale pui krijgt van stijlvol natuursteen en hout (niet van staal en glas) en verder net zo uitbundig wordt verbouwd en uitgebreid als het legaat van Bonnema toelaat.

De bolling mag desgewenst van het gebouw af. Sommige luxe winkels blijven in het pleinafsluitend

gebouw wannneer dit bijdraagt aan de sfeer en entourage. De andere winkels kunnen verhuizen naar de zuidkant van het Zaailand.

- De historische collectie en het verzetsmuseum blijven in de twee huidige historische panden, de Kanselarij

en het Eysingahuis. Een deel van de huidige panden kan worden verkocht of worden gebruikt als depot.
- De Mercurius-fontein verhuist alleen wanneer dat bouwtechnisch kan naar de voorkant van het toekomstige museum zodat het langwerpige plein een markante langgerekte vorm krijgt met twee herkenbare iconen aan beide uiteinden (paleis en fontein voor museum).
- Het pleinafsluitend gebouw kan uitbreiden naar het oosten mits er een gezellig en beschut pleintje overblijft aan de oostkant dat een schakel vormt in de onmisbare keten van kleinere stadspleinen.


- Om het plein helemaal symmetrisch te maken, kunnen de gebouwen aan de noordkant op termijn ook een face-lift krijgen en 6 meter uitbreiden naar voren. De gevels zijn immers niet bijzonder beeldbepalend of karakteristiek en de gehele gevelwand maakt een nogal rommelige en onsamenhangend indruk.


- De twee grote stegen tussen Zaailand en Nieuwstad kunnen in de toekomst worden opgewaardeerd en zelfs onderling worden verbonden.


- In het Zaailand-plan van de plan11groep wordt het aantal nuttige vierkante meters van het Wilhelminaplein vergroot.

Plan11groep / plan11groep@live.nl