Gemeente Delft

Leerlingen kruipen in de huid van raadsleden.

Hoe is het om lid van de gemeenteraad van Delft te zijn? Wat moet je daarvoor doen en wat moet je allemaal weten om belangrijke besluiten voor de stad te nemen? En hoe werkt de gemeenteraad eigenlijk?

Havo- en vwo-leerlingen maatschappijleer van het Delftse Stanislascollege en het Christelijk Lyceum Delft volgen op dit moment een project lokale gemeentepolitiek om antwoord te krijgen op die vragen. De twee scholen werken daarbij samen met Delftse politici en de griffie van de gemeente Delft.

Via klassikale lessen en gesprekken met raadsleden werken ze toe naar een 'echte' raadsvergadering die op dinsdag 8 april van 13.00 tot 15.00 uur wordt gehouden in het Stadhuis. In de raadszaal discussiëren ze onder leiding van burgemeester en raadsvoorzitter Bas Verkerk over de onderwerpen Schieoevers en jongeren en alcohol.

De leerlingen van beide scholen gaan in twee rondes met elkaar in debat in de fractiebezetting van de Delftse raad. Burgemeester Verkerk zal de debatkunsten van de jongeren beoordelen en belonen.

De 'leerlingenraad' behandelt op 8 april geen agendapunten die daadwerkelijk worden uitgevoerd. Via het onderwerp Schieoevers maken de leerlingen aan de hand van een fictieve nota over de ontwikkelingen in dat gebied een sprong in de toekomst.

Het is niet voor het eerst dat middelbare scholieren in Delft in de huid van raadsleden kruipen. Eerder gebeurde dat op initiatief van de STIP-fractie. Het is wel nieuw dat de leerlingen nu ook praten over een agendapunt dat in de 'echte' raad vorig jaar voor veel debat zorgde; jongeren en alcohol.

Het is natuurlijk de vraag of de jongeren ook voor een aanscherping van het alcoholbeleid zijn. Dit breed gesteunde voorstel was vorig jaar een initiatief van PvdA-raadslid Rolf Clason.

Op 8 april mag hij als 'wethouder' zijn beleid verdedigen. STIP-fractievoorzitter Frank Gorte is voor één keer portefeuillehouder van Schieoevers.

De openbare vergadering begint om 13.00 uur. Iedereen wordt uitgenodigd om deze bijzondere raadsvergadering bij te wonen.