Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Van Bijsterveldt opent Utrechtse Actieweek Voortijdig Schoolverlaten

Persbericht | 07-04-2008 | Directie Communicatie

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heeft vandaag het startsein gegeven voor de Actieweek Voortijdig Schoolverlaten in Utrecht. Samen met de Utrechtse wethouder Rinda den Besten nam zij deel aan de grote fietsactie, waarbij zo'n 250 jongeren, tussen de 17 en 23 jaar, thuis zijn bezocht. Bij de gemeente en de Informatiebeheer Groep is onbekend of deze jongeren, die net in Utrecht zijn komen wonen, een startkwalificatie (diploma op mbo2-, havo-, of vwo-niveau) hebben, werken, of thuis zitten. Een deel van de groep is voortijdig schoolverlater. Doel van de gemeente is om deze jongeren te begeleiden naar een baan of opleiding.

Utrecht gaat het aantal voortijdig schoolverlaters de komende vier jaar terugdringen met 40%. Deze afspraak maakte Van Bijsterveldt onlangs met de Utrechtse wethouder Rinda den Besten en onderwijsinstellingen in die regio. Utrecht gaat zich samen met de scholen flink inzetten voor versterking van de zorg voor risicoleerlingen en een sluitende aanpak van verzuim. Ook zal de gemeente de samenwerking tussen scholen onderling en met andere voorzieningen zoals bureau jeugdzorg, maatschappelijk werk en de (komende) Centra voor Jeugd en Gezin stimuleren. Het accent ligt bij het voorkómen van schooluitval: meer aandacht voor de overgang van vmbo naar mbo, betere zorg op school voor risicoleerlingen en een betere loopbaanbegeleiding en verzuimregistratie. In totaal stelt het kabinet tot 2011, naast de reguliere bekostiging, een extra bedrag beschikbaar van 71 miljoen euro om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.

Dit betekent dat de school per daadwerkelijk verminderde voortijdig schoolverlater een stimuleringsbijdrage van 2000 euro krijgt. Van Bijsterveldt maakte eerder soortgelijke afspraken met Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en de grote steden in Brabant. De komende tijd maakt zij afspraken met de resterende gemeenten en regio's in Nederland.

Meer informatie


* Website Aanval op schooluitval

* Website Elke jongere telt