Socialistische Partij Rotterdam

SP: 'Dwing gebruik restwarmte af'

08-04-2008 * SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen sprak zich vorige week uit voor landelijke maatregelen om het gebruik van restwarmte in Rotterdam af te dwingen. Dat betekent: hergebruik van warmte die in de industrie wordt geproduceerd voor andere vormen van industrie, de tuinbouw of zelfs het verwarmen van woningen. Tijdens de discussie over de toekomst van het Warmtebedrijf diende de SP een motie in om als gemeente Rotterdam bij het rijk aan te dringen op dit soort maatregelen.

Cornelissen: 'Restwarmte kan een goede bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en dus een beter milieu. Jammer genoeg kunnen wij bedrijven als Shell nu niet dwingen de door haar geproduceerde restwarmte te hergebruiken. In de Tweede Kamer heeft de SP onlangs gepleit voor wetgeving die het bedrijven verplicht zuiniger met energie om te gaan. In Rotterdam blijkt meer dan ooit dat dit soort wetgeving nodig is: Shell, dat zich teruggetrokken heeft uit het Warmtebedrijf omdat het bedrijf geen zin had te investeren in een beter milieu, komt nu wel erg gemakkelijk onder haar maatschappelijke verantwoordelijkheid uit.'

De SP blijft voorstander van het gebruik van restwarmte uit de industrie. In de toekomst moet in heel Rotterdam een groot warmtenet gerealiseerd worden. In de Botlek wordt zoveel warmte geproduceerd - het is zonde om dat verloren te laten gaan. Maar het is wel belangrijk hoe we dat organiseren. De overheid moet een regisserende en faciliterende rol spelen zodat warmte niet langer verloren gaat maar gebruikt wordt om de stad te verwarmen. Maar het mag niet zo zijn dat alle lasten van deze ontwikkelingen bij de burger komen te liggen, en alle lusten bij het bedrijfsleven. Ecologisch en maatschappelijk verantwoord gedrag van bedrijven moet, indien nodig, afgedwongen worden. Dat betekent onder andere dat de bedrijven hun portemonnee moeten trekken.