GroenLinks

Europese Commissie laat homos in de kou staan

8 april 2008

Als het aan de Europese Commissie ligt wordt de werkingssfeer van de bestaande anti-discriminatierichtlijnen niet verbreed. Dat betekent dat op Europees niveau de rechtsbescherming hapert tegen discriminatie wegens iemands seksuele geaardheid, maar ook wegens leeftijd of levensbeschouwing.

GroenLinks roept minister Hirsch Ballin van Justitie op om bij het komende overleg met zijn Europese college-ministers het voortouw te nemen om voor deze groepen op te komen en een eigen voorstel te presenteren, waardoor de anti-discriminatierichtlijnen gewoon aan iedereen bescherming bieden.

Naïma Azough

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister van Justitie over de anti-discriminatierichtlijnen.


1. Klopt het dat de president van de Europese Commissie het Europese Parlement te kennen heeft gegeven dat hij de twee bestaande anti-discriminatierichtlijnen niet gelijk wil trekken in een nieuwe richtlijn ?


2. Wat vindt u ervan dat de president van de Europese Commissie erop inzet dat de werkingsfeer van Richtlijn 2000/78/EG slechts ten aanzien van gehandicapten verbreed wordt?


3. Bent u het met mij eens dat de bredere werkingssfeer van Richtlijn 2000/43/EG ook zou moeten gelden voor godsdienst of levensovertuiging, leeftijd en seksuele geaardheid? Zo nee, waarom niet? En zo ja, bent u bereid om dit standpunt in de komende JBZ-Raad actief uit te dragen en het voortouw te nemen om de werkingssfeer van deze anti-discriminatierichtlijn te verbreden? Zo nee waarom niet en zo ja, hoe?


4. Bent u bereid om deze vragen te beantwoorden vóór het komende Algemeen Overleg ter voorbereiding van de JBZ-Raad van 17 en 18 april aanstaande?

Den Haag, 8 april 2008