Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 8 april 2008

Gratis muskietennet na bevalling in Congolese kraamkliniek

Op 25 april is het Wereld Malaria Dag. Ook Nederland staat die dag in het teken van de malariabestrijding. Aandacht is hard nodig, want nog steeds overlijden elk jaar meer dan een miljoen mensen aan de ziekte. Vooral kinderen onder de 5 jaar en zwangere vrouwen in Afrika lopen risico. Malaria No More! roept Nederlanders dan ook op om zich in te zetten voor de preventie en behandeling van malaria.

Cordaid Memisa is een van de implementatiepartners van Malaria No More! In het noordoosten van de Democratische Republiek Congo start Cordaid Memisa binnenkort met een programma om de ziekte in te dammen. Zwangere vrouwen die in een van de 16 kraamklinieken van het bisdom Mahagi-Nioka bevallen, krijgen een gratis muskietennet. "Zo zorg je dat moeder en kind beschermd zijn tegen malariamuggen én stimuleer je vrouwen om in een veilige omgeving te bevallen", zegt programmaverantwoordelijke Beatrice Looijenga.

Daarnaast verzorgt Cordaid Memisa de training van medisch personeel, leveren we gratis malariatesten en geven we voorlichting aan de bevolking. "Een geïntegreerde aanpak werpt vruchten af", aldus Looijenga. "Wij willen binnen twee jaar het aantal kinderen en zwangere vrouwen dat aan malaria sterft met 20% omlaag brengen. Dat lukt niet met het uitdelen van muskietennetten alleen."

Cordaid Memisa is het gezondheidsfonds van Cordaid. Wij werken al meer dan 80 jaar aan structurele verbetering van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Wij geloven in de kracht van mensen en steunen dan ook vooral lokale organisaties. De beste ontwikkelingshulp is immers mensen zelf in de gelegenheid te stellen hun situatie te verbeteren.


---