Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van B & W Utrecht


1. Uitgangspunten voor nieuwe school en speeltuin in Zuidwest Speeltuin De Bijnker wordt verplaatst van de Van Bijnkershoeklaan naar het Peltplantsoen. Op de plek waar De Bijnker weggaat, komt een nieuw gebouw voor een school voor voortgezet onderwijs: UniC. Burgemeester en wethouders hebben voor deze beide ontwikkelingen nu de definitieve Nota's van Uitgangspunten vastgesteld. Het gebouw voor UniC moet medio 2010 klaar zijn, omdat de school tot die tijd op een tijdelijke plek kan zitten. Dat betekent dat de voorbereiding van de bouw begin 2009 moet starten. De Bijnker wordt voor die tijd verplaatst naar het Peltplantsoen.

De uitgangspunten zijn beproken met omwonenden. Dit heeft niet tot inhoudelijke wijzigingen geleid. Op het Peltplantsoen wordt een nieuwe speeltuin aangelegd, in combinatie met een Cruyff Court (voetbalveld). Om het hele Peltplantsoen komt een groen ingerichte strook. In de speeltuin zijn tijdens openingstijden speeltuinmedewerkers van de wijkwelzijnsorganisatie aanwezig die activiteiten organiseren voor de kinderen. Buiten openingstijden is de speeltuin niet toegankelijk. De doelgroep voor de speeltuin zijn kinderen van 4 tot 11 jaar, maar jongere kinderen zijn onder begeleiding van een ouder ook welkom. De speeltuin ligt naast het multifunctionele centrum Hart van Noord, met scholen, sport, buurtactiviteiten en kinderopvang. Kinderen en ouders kunnen dus gemakkelijk van alle voorzieningen gebruik maken.

De gemeente wil in de buurt van de Van Bijnkershoeklaan een goede speelplek terugbrengen. Dat is ook de wens van bewoners. Hen is gevraagd om mee te denken over zo'n speelplek. Er wordt gekeken of er behoefte is aan een nieuwe plek of bijvoorbeeld aan het opknappen van een bestaande plek. Hierbij wordt ook gevraagd naar de wensen van de kinderen die nu in De Bijnker spelen en van de kinderen van de nabijgelegen Anne Frankschool.

UniC
Op de plek waar De Bijnker weggaat, komt een nieuw schoolgebouw voor voortgezet onderwijs (HAVO-VWO). Deze school, UniC, heeft een speciaal onderwijsconcept, waarbij kinderen veel verantwoordelijkheid krijgen om in eigen tempo aan de lesstof te werken. Dit soort onderwijs vraagt om een gebouw dat speciaal voor de school ontworpen is. Het gebouw zal in een groene omgeving komen. Voor de inrichting wordt nog een plan gemaakt. De raadscommissie wordt over de definiteve Nota's van Uitgangspunten geïnformeerd.

Meer informatie: Sylvia Borgman, 030 - 286 11 55
p;


2. Groenprogramma 2008 vastgesteld
De ontwikkeling van de groenstroken langs het Amsterdam-Rijnkanaal, de verbetering van het groen in de Vogelaarwijken en het vergroten van betrokkenheid van bewoners bij groenbeheer zijn de drie speerpunten die in 2008 op het groenprogramma staan. Dit heeft het college vandaag besloten. De projecten dragen bij aan de doelen uit het Groenstructuurplan dat voorjaar 2007 werd vastgesteld. Jaarlijks is ¤ 1,56 miljoen beschikbaar voor de realisatie vvan groene projecten in Utrecht.

Het Groenstructuurplan 2030 is op 12 april 2007 vastgesteld door de gemeenteraad. Tegelijkertijd is het eerste Meerjaren Groenprogramma 2007-2011, jaarsnede 2007, vastgesteld. De raad heeft bij eerdere besluitvorming over het Groenstructuurplan de prioriteiten voor de groenstructuur vastgesteld. Dat zijn 'groen om de stad', 'groen in naoorlogse wijken', het Leidsche Rijn Park en de verbindingen onderling en naar buiten.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48


3. Adviescommissie homo en lesbische emancipatie Het college heeft de onafhankelijk voorzitter en zeven leden benoemd van de adviescommissie homo en lesbische emancipatie. De leden vertegenwoordigen ieder een homo/lesbo-belangenorganisatie. De commissie adviseert het college - gevraagd en ongevraagd - over het te voeren en verder te ontwikkelen homo en lesbisch emancipatiebeleid. Als onafhankelijk voorzitter is benoemd de heer Evert van der Veen. De heer Van der Veen heeft ruime bestuurlijke ervaring en is jarenlang betrokken bij de homo en lesbische emancipatie in Utrecht. Zo was hij onder andere voorzitter van het omvangrijke homo- en lesbische sportevenement EuroGames in Utrecht in 2005.

Als vertegenwoordigende leden zijn benoemd:

- mevrouw G. Teunissen, vertegenwoordigt Stichting Groep 7152 (regio Utrecht)
- mevrouw H. de Wit, vertegenwoordigt Stichting De Kringen (regio Utrecht)
- mevrouw M. Verbeek, vertegenwoordigt Stichting De Luister
- de heer M. Dekker, vertegenwoordigt Vereniging COC Midden Nederland
- de heer A. van Brakel, vertegenwoordigt Stichting PANN
- de heer M. Krebbers, vertegenwoordigt Stichting De Overkant
- de heer H. Borel, vertegenwoordigt Stichting RiTS

De adviescommissie homo en lesbische emancipatie functioneert sinds 1987. De benoeming nu was nodig vanwege het aantreden van een nieuwe voorzitter en leden. Het meest recent adviseerde de commissie het college over het Uitvoeringsprogramma Diversiteit & Integratie. Op basis van dit advies maakt het college een actieplan emancipatie homoseksualiteit met de speerpunten: veiligheid, onderwijs, jongerenwelzijn, zichtbaarheid en zorg voor homoseksuele ouderen. Dit plan verschijnt deze maand.

Meer informatie: Anita van Wijnbergen, 030 - 286 1044


4. Inspraak over uitgangspunten Rhenomare en Castellum Novum Het college van Utrecht heeft vandaag besloten de Nota's van Uitgangspunten vrij te geven voor inspraak. De inspraakperiode loopt van 10 april tot en met 20 mei 2008. Op de locatie Castellum Novum (Castellumlaan, direct ten noorden van de Nederlands Hervormde kerk aan de Zandweg) is in de plannen plaats voor de ontwikkeling van circa 24 appartementen en 1.300 m2 commerciële ruimte. Op de locatie Rhenomare (hoek Meerndijk/Rijksstraatweg) is plaats voor de ontwikkeling van circa 55 appartementen, tien woningen en achthonderd m2 commerciële ruimte. Op dinsdag 22 april organiseert de gemeente Utrecht een inloopavond van 17.00 tot 21.00 uur in het Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern, Dorpsplein 1 in Vleuten.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83
>