Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Ruimte en kwaliteit voor Greenports in Zuid-Holland


---

RUIMTE EN KWALITEIT VOOR GREENPORTS IN ZUID-HOLLAND

Actieprogramma maakt Greenports klaar voor de toekomst

Compensatie van verloren glastuinbouw, sanering van verspreid glas en duurzame ontwikkeling van de Greenports. Dat zijn de belangrijkste speerpunten uit het Actieprogramma Greenports, dat Gedeputeerde Staten van de provincie hebben vastgesteld. In het Actieprogramma staan 18 acties die in gang gezet zijn of worden om de Greenports verder te ontwikkelen.

"De Greenports zijn belangrijke pijlers voor de Zuid-Hollandse economie en die van de Randstad. Nu is het moment om deze sector toekomstvast te maken door ruimte te creëren voor uitbreiding en innovaties toe te passen in het productieproces en in de logistiek", aldus Asje van Dijk (CDA) gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Zuid-Holland. De ontwikkeling van de Greenports is één van de projecten in het programma Randstad Urgent. Het Actieprogramma Greenports is het tweede actieprogramma uit de Economische Visie van de provincie.

Greenports in Zuid-Holland
Zuid-Holland heeft drie van de vijf landelijke Greenports binnen haar provinciegrenzen, te weten Westland & Oostland, Bollenstreek en Boskoop. Daarnaast zijn er nauwe banden met een vierde, namelijk Aalsmeer. Greenports zijn economische clusters van productie, toelevering, verwerking, kennis, handel en afzet in de glastuinbouw, bloembollensector en bomen- en heesterteelt. De clusters hebben een vooraanstaande positie op de wereldmarkt. De ambitie van de provincie en de marktsector is deze positie door voortdurende vernieuwing van de greenports te versterken. Het accent van de vernieuwing ligt op het oplossen van ruimtelijke, milieu- en infrastructuurvraagstukken en op kennis en innovatie.

Saldo nul beleid
Ruimte voor de productie in de Greenports is van groot belang. Door onder andere de aanpak van verrommeling van het landschap, waarbij verspreid glas wordt gesaneerd, verliest met name de glastuinbouw letterlijk steeds meer terrein. Voor een sterke economische basis in de toekomst, is er ruimte nodig voor uitbreiding van bedrijven. De provincie gaat kritisch bekijken of in enkele gebieden waar het glas zou moeten wijken voor woningen of groen de tuinbouw toch kan blijven. Door de onduidelijke toekomstverwachting hebben de tuinders in deze gebieden niet meer geïnvesteerd. Als de planologische duidelijkheid er nu komt, kunnen deze gebieden opnieuw ingericht worden voor de glastuinbouw. Het gaat daarbij om de volgende locaties: omgeving Pijnacker, Lansingerland, Roelofarendsveen, Zijlhoek - De Woerd en Aar- en Amstelzone.

Daarnaast gaat de provincie op zoek naar een nieuwe locatie waar op grote schaal glastuinbouw mogelijk is. Ook wordt met Noord-Holland overlegd of daar ruimte is voor Zuid-Hollandse tuinders. Tenslotte moeten de Greenportgemeenten werk maken van de uitbreidingslocaties die al in bestemmingsplannen geregeld zijn, maar waar nog steeds de kassen niet zijn gebouwd. De provincie gaat daar actief op in zetten.

Sanering verspreid glas
De provincie heeft de ambitie om de komende 3 jaar 200 ha verspreid glas te saneren. Het is nodig dat het tempo omhoog gaat om dit te bereiken. De gemeenten staan aan de lat voor de uitvoering . Bij de gemeenten zouden projectleiders moeten komen die hiermee stevig aan de slag gaan. Bij de provincie is ¤ 6 miljoen beschikbaar om projecten te versnellen. Duurzaamheid
De Greenports moeten zich duurzaam en innovatief ontwikkelen. Ze moeten toonaangevend worden in hun sector. Als het om Greenports gaat, zet de provincie breed in. Het gaat om zowel licht, energie en water als om de acceptatie van de ruimtelijke impact van de Greenports in onze provincie. Enkele voorbeelden zijn het Energieweb in de Zuidplaspolder en de Freshcorridor. Het Energieweb verbindt leveranciers en afnemers van warmte, elektriciteit en CO2 met elkaar. Het project Freshcorridor zet in op de ontwikkeling van een netwerk van terminals en verbindingen voor het vervoer van groenten en fruit via de binnenvaart. Door efficiënt om te gaan met de ruimte voor (glas)tuinbouw en innovaties te stimuleren, bouwt de provincie samen met marktsector aan een toekomst voor Greenports van wereldformaat in Nederland.'

Eerste reacties uit de sector
Burgemeester Sjaak van der Tak van Westland en voorzitter Stuurgroep Greenport(s) Nederland onderschrijft het belang van het actieprogramma voor de sector: "De Greenports in Zuid-Holland vormen de kern van de glastuinbouw in Nederland. Het actieprogramma van de provincie Zuid-Holland is van groot belang om de positie van de Greenports als wereldmarktleider verder te ontwikkelen en uit te bouwen. Dit is een belangrijke steun in de rug voor alle partijen die hierbij betrokken zijn." Ook Timo Huges, directeur Flora Holland, reageert enthousiaist: "Een goede integrale aanpak en voorwaardenscheppende versterking van één van de belangrijkste economisceh pijlers van Zuid-Holland, de Greenport. Punt van aandacht is een toekomstige doorkijk naar de werkelijke kansen van de Greenport en haalbaarheid van de doelstellingen vanuit een internationaal perspectief."

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22


---