Gemeente Dordrecht


Persbericht
Presentatie van de stad

Bouwdoeken verfraaien stad en regio Dordrecht

In de binnenstad vinden allerlei bouwactiviteiten plaats; het stadsbeeld is dus niet altijd even fraai. Daarom is het bouwterrein Achterom sinds dinsdag 8 april voor bezoekers op een bijzondere manier afgeschermd. Wethouder F.J. van den Oever heeft het fraaie beeld van bijna 100 meter daartoe onthuld. Het mes snijdt zo aan twee kanten. De bouwplaats wordt fraai aangekleed en de bezoeker wordt gewezen op het vele bijzonders wat Dordrecht te bieden heeft.

De projectdoeken verfraaien met afbeeldingen van Dordrecht de hekken langs de bouwplaats Achterom. Op de doeken staan de mooiste plekken van stad en regio, zoals het Groothoofd, de havens, de Grote Kerk, de Wolwevershaven, het Hof, Villa Augustus, Hollandse Biesbosch en de molens van Kinderdijk.

Er is een artist impression van hoe het Achterom er uit gaat zien, maar ook hoe het Bagijnhof er in 1900 uit zag. Op de evenementenkalender is te zien wanneer ze plaatsvinden. Voor alle informatie over het Achterom en alle andere voorzieningen en activiteiten kan de bezoeker terecht in Intree Dordrecht.

Extra impuls binnenstad
Dordrecht wordt steeds mooier, zeker als tal van grotere en kleinere projecten opgeleverd zijn. De oude slogan 'Tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door' is vertaald naar 'tijdens de verbouwing blijft de binnenstad goed bereikbaar, mooi en aantrekkelijk en vol met activiteiten en evenementen'. Daarvoor heeft de gemeenteraad ¤ 1 miljoen totaal uitgetrokken voor extra impulsen voor de jaren 2008 en 2009.

De extra impuls binnenstad bestaat uit een mix van maatregelen - bereikbaarheid, openbare ruimte en activiteiten - om de loop naar de stad, vooral vanuit de stad en regio, er in te houden. Er wordt veel aandacht geschonken aan de bereikbaarheid van de stad, de aantrekkelijke stad en de levende stad.

Achterom, de voordeur van de stad
De bouw van het Achterom oostzijde is gestart en gaat ongeveer twee jaar duren. Binnenkort wordt de 1e paal geslagen. Het Achterom is een belangrijke entree van de stad. De focus ligt nu op het het verbeteren van de tijdelijke situatie van de aanlooproute langs de nieuwe winkelgalerij aan de westzijde.

De ontwikkeling in het gebied Achterom-Bagijnhof bestaat uit drie fases. Fase 1, een hoogwaardige winkelgalerij en een fietsenstalling van 800 plaatsen met ingang aan de Raamstraat, die naar verwacht eind april wordt geopend. In fase 2, het nu bouwrijp gemaakte terrein tegenover de winkelgalerij, worden een parkeergarage met 428 plaatsen, winkels en woningen gerealiseerd. Fase 3 wordt nog gerealiseerd.

De Regio
Onder de werktitel Hollands Glorie bundelen de toeristisch-recreatieve pijlers in de regio Drechtsteden zich. De historische binnenstad van Dordrecht, Werelderfgoed Kinderdijk en Nationaal Park de Biesbosch met (de beleving van) het water als verbindende schakel zijn de iconen die onder andere het klassieke beeld van Holland oproepen.

Intree Dordrecht
Intree Dordrecht, gevestigd op de Spuiboulevard 99 in Dordrecht, is tijdens de verbouwing gewoon open. U kunt hier terecht voor al uw vragen over wonen, werken en recreëren in de stad. Bij Intree Dordrecht is ook het VVV kantoor gevestigd voor meer toeristische informatie over onder andere evenementen.

Vanaf 18 april is hier voor geïnteresseerden en omwonenden meer informatie te verkrijgen over de voortgang, tijdsplanning en toekomst van het Achterom/Bagijnhof is. Er is onder andere een maquette van de toekomstige situatie in intree te zien.

Wethouder Ferdinand van den Oever is uiterst tevreden met het fraaie bouwdoek. "Dordrecht is aantrekkelijk. Steeds meer mensen ontdekken de fraaie historische binnenstad. In combinatie met het aanbod van de regio hebben we heel veel te bieden voor toeristen. Een entree naar de binnenstad met alle trekpleisters in beeld, die ook de bouwput aan het zicht onttrekt, verleidt bezoekers terug te komen naar onze aantrekkelijke stad."

Beschikbare bestanden
fraai_bouwdoek_1.JPG Fraai_bouwdoek_2.JPG Fraai_bouwdoek_3.JPG fraai_bouwdoek_4.JPG Raadsinformatiebrief_Extra_impuls_bezoek_binnenstad.pdf Dordrecht, 8 april 2008
Redactie
Hanneke van Asdonck
Communicatie

telefoon (078) 639 62 36
Informatie
Rick Naaktgeboren
Programma Marketing, Toerisme en Stadspromotie
telefoon (078) 639 62 38