Ingezonden persbericht


PERSBERICHT april 2008

Zeldzaam Delfts 'porselein' voor Paleis Het Loo

Paleis Het Loo heeft twee bijzondere schalen Delfts aardewerk verworven uit de tijd van koningin Mary II, stichtster en eerste bewoonster van Het Loo. Zij zijn gelijk aan de schotels die koningin Mary op Het Loo had staan. De grootste heeft een diameter van bijna 50 centimeter; een zeldzaamheid in de 17de eeuw en in technisch opzicht een waar meesterstuk. Tezamen met een genereus bruikleen Delfts aardewerk van het Gemeentemuseum Den Haag vormen de schalen een prachtige aanvulling op de collectie Delfts 'porselein' van koningin Mary op Het Loo.

Het blauw-wit beschilderde Delfts aardewerk uit de tijd van koningin Mary II (1652-1695) was zo'n goede imitatie van het oosterse porselein dat het Delfts 'porselein' werd genoemd. De enige overblijfselen in Nederland van het hoogwaardige Delftse 'porselein' dat voor koningin Mary werd gemaakt, zijn de fragmenten die bij de restauratie van Het Loo zijn opgegraven naast haar zogenaamde 'melk- of confiturekelder'.

De twee aanwinsten komen geheel overeen met gevonden scherven van een grote ronde schotel. Het zijn een schaal van uitzonderlijke grootte en een iets kleinere schotel, beide vervaardigd door plateelbakkerij De Grieksche A, de leverancier van koningin Mary. Volgens de inventaris uit 1713 had Mary zes grote schotels en zes kleinere in de melkkelder staan. De aanwinsten zijn een schenking van de Stichting 't Konings Loo. Ook de bruiklenen uit Den Haag zijn stukken die van Mary II geweest zouden kunnen zijn. Het zijn kannen, potten, flessen, kandelaars, vaasjes en schotels van blauw-wit beschilderd Delfts 'porselein'.

De collectie Delfts 'porselein', aangevuld met de twee nieuwe schalen en het bruikleen van het Gemeentemuseum Den Haag, is vanaf zaterdag 12 april aanstaande te zien in de melk- of confiturekelder en de vertrekken van koningin Mary op de eerste verdieping.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Gesloten 's maandags en Nieuwjaarsdag.
Entree E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p.
Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Navigatieadvies: Amersfoortseweg (7313 AA).
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772459